Comença el 2n curs d’arqueologia al jaciment del Calvari de la Granja d’Escarp

0

El propvinent 18 de setembre i fins al dia 28, s’inicia per segon any consecutiu –dins el marc de la Universitat d’Estiu de la UdL i organitzat per la Secció d’Arqueologia dels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida– el curs “La importància del Patrimoni històric”. Està adreçat a estudiants d’arqueologia i a qualsevol persona interessada en el patrimoni històric, amb o sense coneixements de la matèria.

El curs té una doble vessant, pràctica i teòrica. La primera es duu a terme al jaciment de la primera edat del ferro de la Serra del Calvari, a La Granja d’Escarp, en jornades de matí, mentre que la segona s’imparteix durant les tardes, amb professorat de la UdL, Ajuntament d’Almacelles i tècnics de la Secció d’Arqueologia de la Diputació. L’excavació també està patrocinada per l’Ajuntament de La Granja d’Escarp i compta a més amb la col·laboració dels ajuntaments de Seròs, Almacelles, el Museu de Lleida i el Consorci del Turó de la Seu Vella.

El jaciment de la Serra del Calvari és un poblat de grans dimensions, amb més de 2.600 anys d’antiguitat, ubicat en un punt estratègic, controlant la confluència dels rius Cinca i Segre i molt proper a la desembocadura d’aquest a l’Ebre. La seva ubicació preeminent, així com la proximitat a explotacions de minerals fèrrics, el convertiren en un centre de control i distribució d’aquest mineral i establí contactes comercials amb les factories fenícies del sud peninsular.

La intervenció duta a terme l’any passat permeté confirmar l’existència d’un edifici singular de més de 100 m2, de planta trapezoidal, així com la seva comunicació amb dos carrers paral·lels entre sí i empedrats, ubicats un al nord de l’edifici i l’altre a l’extrem sud. Es localitzà també una tercera via, perpendicular al carrer del nord i que enllaçaria el cim amb el vessant, a través d’un altre carrer enllosat i esglaonat.

Per la campanya d’aquest any és previst centrar-se en l’excavació del vessant nord, per tal de localitzar les estructures relacionades amb aquesta via, així com l’interior de l’edifici singular.
Pel que fa a la part teòrica del curs, se centrarà en el coneixement del patrimoni històric del Baix Segre, amb visites, entre altres, al monestir d’Avinganya i a diversos jaciments arqueològics, així com l’estudi de la metodologia arqueològica, tant de cota zero com vertical, i conèixer exemples de l’estat del patrimoni i de la seva gestió.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.