Darrere el 155

0

De vegades la dialèctica pot confondre als ciutadans, per això és interessant preguntar-nos per allò que ens proposen alguns polítics. I en aquest sentit pregunto, què suposaria l’aplicació de l’article 155 de la Constitució? El que literalment ens diu aquest article de 5 escasses línies és que el Govern central pot requerir al President de la Generalitat si no compleix la legalitat constitucional i en cas que aquest no atengui l’avís el Senat , amb majoria absoluta, facilitaria que el Govern pogués adoptar les mesures necessàries pel compliment forçós de la legalitat. Així de genèric i breu.

Com escoltarà el Govern espanyol a Catalunya? Com Espanya i la seva ciutadania pensen recuperar l’afecte dels catalans? Com gestionaran davant el món aquest repte democràtic?
Esperem que el govern central i els partits que li donen suport no repeteixin la història volent aplicar un article 155 al l’estil del Borbó Felip V. Aquest rei absolutista l’any 1716 va invocar el “dret de conquesta” sobre el Principat de Catalunya fent acusacions de rebel·lió cap als governants catalans. Tot plegat va suposar que les institucions i lleis catalanes quedessin eliminades o subordinades a les lleis de Castella. Els Catalans sempre hem tingut present aquest moment històric de resistència davant els exèrcits castellans i francesos que tot i la superioritat i professionalitat van suar de valent davant de població civil organitzada.

Ara som més, més organitzats, més pacífics, més preparats per exigir el nostre futur i si Espanya no està a l’altura d’aquest repte farem el nostre camí amb tota la fermesa i amb tota la il·lusió. Però tinguem esperança, sortiran veus germanes a Espanya, veus que demostraran respecte i empatia cap a nosaltres, veus que oferiran diàleg sincer. Segur que costarà, segur que s’haurà de discutir molt però el millor de tot serà que la decisió sigui un gran pacte entre pobles.

I ja ho va dir Plató (427 AC-347 AC) els legisladors i polítics no han d’actuar per garantir la felicitat d’un grup sinó que han de vetllar pel benestar de tots els ciutadans. Demanem a tots els nostres polítics que treballin al servei dels nostres pobles garantint un futur agermanat. És el moment de la política en majúscules.

Joan Pifarré

No m'agradaM'agrada (+2, 2 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Joan Pifarré

En Joan és pedagog i pagès a l'Horta de Lleida. A Hola Lleida escriu la seva columna mensual "Filosofia de Pagès".