“Del Consorci enterrat als acords del desacord” de la Marea Blanca

0

Des de Marea Blanca de Lleida i Pirineus volem denunciar la gestió que està fent el Departament de Salut de la sanitat pública al nostre territori: El dia 6 de Setembre es van publicar al DOGC els “acords de col·laboració” entre l’ICS (Institut Català de la Salut), Gestió de Serveis Sanitaris i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (totes tres, empreses publiques). Fa anys que denunciem el desgavell organitzatiu en l’estructura de la sanitat pública i els intents de, sota un pretext de millora funcional com aquest, imposar projectes que en resten control democràtic i que la permeabilitzen al capital privat. El Consorci Sanitari projectat el van enterrar desenes de milers de persones mobilitzades durant dos anys. Ara el Consorci s’anomenarà “acords de col·laboració” i el que realment està fet el Departament és una integració de serveis i concentració d’activitat.

Ens preocupa que aquest procés s’està imposant sense explicar-lo als professionals i a la ciutadania. Si tot és tan útil i legal, perquè no ho expliquen? Des de la Marea exigim l’obertura d’un debat públic respecte aquestes mesures de reorganització de la sanitat pública a les nostres comarques. Contraposant-nos a les imposicions del Departament, estem convençudes que la concentració de més intervencions quirúrgiques a l’Hospital Arnau de Vilanova encara allargarà mes les llistes d’espera, de les que no se’n parla. Veiem com la unificació dels serveis d’Oftalmologia i Urologia pot ser un pas previ a crear unitats autònomes de gestió, mesura ja realitzada al serveis de Pediatria a les comarques del Pallars i l’Alta Ribagorça.

Ens fem nostre el desconcert dels treballadors de GSS que consideren que aquesta nova organització limita el seu desenvolupament professional i no tenen una perspectiva i objectius clars.

A nivell econòmic, ens alarma no reconèixer en els acords els mecanismes de,pagament a l’ICS de l’activitat concertada per part del CatSalut a GSS. Així com tampoc com l’ICS paga a GSS.

Aquestes preguntes no troben resposta quan els treballadors pregunten als gerents, el quals responen que no estan trobant la figura jurídica adequada que pugui encabir amb garanties aquest poti-poti organitzatiu.

Des de la Marea Blanca considerem que aquesta és bàsicament una qüestió de voluntat política, la qual considerem estan mancats els responsables de la sanitat pública de les nostres comarques i que no permet aclarir aquesta barreja pressupostària. Mentrestant, no hi guanyem ni usuaris ni professionals Entenem que les solucions han estat posades sobre la taula per desenes de milers d’usuaris i treballadors durant el debat contra el Consorci. Si les tres empreses objecte d’aquests “acords” són empreses 100% públiques, el resultat n’ha de ser un organisme 100% públic que permeti unir aquestes tres empreses. Enfront “acords” obscurs, aquest caràcter públic en permet guanyar en transparència econòmica i de gestió, en control democràtic, en aprofitament de recursos que derivin en una millor qualitat de servei als ciutadans i un tractament més igualitari als treballadors, sense discriminacions i informació plena per treballar de manera òptima.

Per tot plegat, la Marea Blanca de Ponent i Pirineus posem sobre la taula aquesta denúncia pública dels “acords de col·laboració”, del què s’explica i sobretot del què no. En aquest sentit, també sol·licitem una trobada amb el Gerent Territorial Sr. Jordi Cortada i amb el Gerent de l’ICS i GSS Sr. Mateu Huguet per intentar posar llum a tanta ombra.

Marea Blanca. Comarques de Ponent i Pirineus

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.