El dret a la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere centrarà l’onzè Memorial Xavier Aluja

1

L’onzè Congrés de Convivència a la Ciutat Memorial Xavier Aluja estarà dedicat enguany al dret a no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere. El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha presidit aquest matí la presentació de la trobada, que tindrà lloc a Lleida els dies 15 i 16 de desembre. Gómez ha destacat que el Congrés “pretén visualitzar i normalitzar allò que ja és normal, que la gent conegui que a la ciutat hi ha diferents visions de la sexualitat i comportaments en qüestions de gènere i conèixer més a fons tots plegats quina és la realitat”.

L’organització d’aquestes jornades compta amb la participació de l’entitat Colors de Ponent i sorgeix d’una proposta del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGBTIQ. La presidenta de Colors de Ponent, Sandra Castro, ha explicat que han decidit treballar la qüestió del dret a la no discriminació en relació amb altres drets civils amb els quals s’entrellaça, com són el dret a l’educació, a la salut, a l’atenció integral, la llibertat religiosa o el dret al treball. “Per a moltes persones la diversitat sexual i de gènere només ateny a uns pocs, les persones directament afectades, però el que volem transmetre és que no és així, sinó que és una qüestió que està integrada en tot moment en la vida de les persones i que per poder garantir el dret a l’educació o a la salut hem de garantir el dret a la no discriminació per aquest motiu. Ha d’implicar a tothom, sigui quin sigui el seu àmbit”, ha afirmat Sandra Castro.

La presentació del Memorial Xavier Aluja ha comptat també amb la presència de familiars del desaparegut Xavier Aluja. En el seu nom, Jaume Aluja ha destacat que el seu germà sempre va treballar per promoure les relacions ciutadanes i entre col·lectius de la ciutat i que la qüestió de gènere era un dels temes que el preocupava. “És un tema que fins ara no s’havia treballat i crec que ara és un moment oportú per fer-ho. A ell li hauria agradat molt”, ha assenyalat.

El Congrés s’obrirà divendres 15 a les set de la tarda a la Sala Jaume Magre, amb la inauguració i una conferència a càrrec de José Antonio Langarita Adiego, titulada “De l’univers de la gran ciutat a les perifèries urbanosexuals. La resignificació de la diversitat sexual i de gènere des de les ciutats petites”. Després hi haurà una activitat complementària a la cafeteria Destapa’t, amb sopar, projecció de dos curtmetratges i debat amb Alba Salmerón, la directora del curt Herois, que tracta sobre l’assetjament per motius de gènere.

El dissabte se celebrarà una jornada de treball a l’aula 3.01 de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL. Hi haurà una conferència introductòria sobre la ideologia de gènere, a càrrec del politòleg i activista trans Viktor Navarro. A partir de les 12.00 hores hi haurà tres workshops simultanis sobre els diferents drets. A la tarda, a les 16.00 hores, tindrà lloc un espai de reflexió interreligiós, amb tres persones gais, una catòlica, una protestant evangèlica i una musulmana, que explicaran i dialogaran sobre la seva experiència de convivència entre la seva orientació sexual i la seva confessió religiosa. Participaran Krzysztof Charamsa, tèoleg que va ser fet fora del Vaticà quan va fer públic que era gay, el també teòleg evangèlic Carlos Osma i Diana Al-Rahmoun Font, filòloga i investigadora siriocatalana. Tancarà la jornada una conferència titulada “El devenir público del cuerpo queer”, que oferirà una xerrada sobre aquesta perspectiva que vol “trencar fronteres sobre el binarisme de gènere, ja que aquesta limitació imposada és l’origen de la discriminació”, ha assenyalat Sandra Castro.

El disseny de la imatge d’aquesta onzena edició del Memorial Xavier Aluja és obra de Xavi ZUK, que sota el títol “Pensa en colors” mostra una fotografia d’una figura andrògina com a representació de la diversitat i el pensament en colors enfront del pensament tancat i exclusiu.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.