“El país de la boira” de Joan Pifarré

0

Com sabem Juli Cèsar va posar el nom d’Ilerda al mapa de la pax romana. A Lleida s’hi va disputar una de les batalles més importants que va servir de trampolí perquè Cèsar guanyés la partida a Pompeu i ocupés el poder absolut de Roma. Cèsar va escriure el “De Bello Civili”, les seves cròniques de la guerra civil romana i va deixar el nom d’Ilerda per la posteritat.

Amb els anys a Roma, sent popular la ciutat d’Ilerda per la dura batalla i pel seu clima, van encunyar una expressió en llatí “Ilerdam videas”. La frase traduïda seria aproximadament una cosa semblant a “Que vegis Lleida”. Aquesta frase popular es feia servir per enviar a algú a algun lloc llunyà o indesitjat, seria com enviar algú a la “porra” o a la “quinta forca”. Diuen que els hiverns de Lleida amb l’espesa boira van ser la causa primera d’aquesta mala dita romana.

M’encanten les persones que ens demostren a diari que d’un problema se’n pot fer virtut per això admiro la Irene i el Joan, uns amics del Pla d’Urgell, que han contribuït a convertir la boira en quelcom més que un fenomen meteorològic. Afirmen que la boira, ens agradi o no, forma part del nostre paisatge i ens arrela al territori. Ens proposen el lema: “pensa en positiu, pensa en boira”. És genial!

Prou queixes, pas endavant. Ells ho van fer i van crear la iniciativa de la Boira de Ponent, amb propostes esportives, culturals i turístiques que volen donar a conèixer el Ponent més autèntic.

Un altre exemple són el Blai Baules i Francesca Vasile, que fa uns anys van crear La Boira de Lleida. Una petita obra d’art que representa un pot on hi ha la imatge de l’skyline de Lleida amb la silueta de La Seu Vella envoltada de boira. Un producte per als nostàlgics dels llargs i boirosos hiverns lleidatans. Els lleidatans som el que no hi ha i aquests artistes ho han recollit molt bé.

Actualment tenim tot el nostre país en boira, estem passant un hivern polític molt llarg i dur, fa fred però el pitjor no és el fred és que no veiem per on pot escampar. Ni un dia solejat, res. Des de Lleida que tenim una mica d’experiència en aquest sentit encoratgem a tots els catalans i catalanes. Segur que escamparà, és llei de vida que escampi, res és etern i la primavera arribarà i tot esclatarà de nou. Res del que hem fet ha estat en va, tornarà la llum a casa nostra.

I no ho farà perquè si ho farà per sentit comú. Res és igual que abans, ho hem de començar a reconèixer però ara toca treballar plegats per guanyar la primavera, ser treballadors, prudents, perseverants, inclusius i, sobretot, molt pacients. Les persones que han actuat de mala fe han quedat retratades a ulls de la història i també a les urnes. Crec, sincerament, que un dia se’ls jutjarà per tot el mal dirigit a la ciutadania.

Toca tornar a caminar però primer ens hem d’espolsar tota la negativitat d’aquests temps, eixamplem el suport de forces progressistes i fem camí amb polítiques socials compromeses i amb la defensa més absoluta de la nostra mare llengua, la nostra escola i la cultura identitària. A la resta del món ningú diu que som espanyols ja ens consideren catalans, ens hem guanyat aquest dret per haver demostrat que el nostre camí de civisme i democràcia ha topat amb el poder més ranci i conservador. I per haver-ho fet amb la màxima dignitat, amb la mateixa dignitat que seguim demanant la llibertat dels presos polítics. Seguim, amb molt per fer, amb molt per somiar.

Joan Pifarré

No m'agradaM'agrada (+3, 3 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.