“En defensa de l’Horta” de Marina Pifarré

0

Durant els darrers mesos la Comissió Territorial de l’Horta, de la que sóc membre, hem redactat un document -alguns diuen- “estratègic”, personalment, no ho diré fins que no tingui utilitat de servei per totes i tots els residents de l’Horta. Aquest document anomenat Pla d’Usos, és un seguit de peticions, reivindicacions, projectes, i desitjos, necessaris per a la continuïtat de l’Horta.

Sóc d’origen de pagès, veïna i nascuda al Camí de la Mariola, conec l’entorn i el sector primari com la palma de la meva mà, vaig estar treballant durant 20 anys a les antigues Cambres Agràries i abans “Hermandades Sindicales”, els pagesos que pagaven la quota de la seguretat social agrària i com a defensora de la dona pagesa, els aconsellava d’integrar-les al sistema agrari, i poder cotitzar com a pagesa independent.

Ara després de molts anys revisc amb aquelles dones, que m’agraeixen la meva intervenció en fer-les les protagonistes de l’explotació i que ara, ja són pensionistes.

Alguns d’ells i elles, no podien fer front a aquesta despesa mensual, però jo sabia com ajudar-les. Eren temps difícils i a la vegada hi havia entusiasme i idees per renovar-se i els mercats es feien ressò dels productes propers. En canvi en el panorama actual amb plenes produccions agrícoles i ramaderes, el pagès no pot viure?

Què ha passat?

Què hem fet malament?

Segur que algú especula amb la resposta, frases fetes que responen més a interessos de mercat, que amb el producte primari.

Ara l’Horta a partir d’aquest nou document fa una nova inversió, una nova aposta en tots els sentits i tenint en compte a tots els actors, un Pla que s’hagués hagut de fer fa temps, però l’Horta no era prioritari pels nostres polítics, fruit d’això encara tenim una Horta amb irregularitats i inseguretat comparada amb la ciutat, a més cercant l’especulació urbanística. En resum, es respira un ambient d’abandonament, més que altra cosa, és clar que és complexe mantenir-la en condicions per la seva extensió, però també es podria fer reflexionar a la població fent campanyes de civisme com tantes es fan que voregen l’absurd en la ciutat.

Bé, no pararem de portar a bon port aquest document perquè surti un reglament i unes normatives i sobretot un pressupost digne per l’Horta de tots, perquè no és suficient 200.000 € en el pressupost municipal per l’Horta si volem tenir millors camins, aigua de boca per tothom, dret a la venda directa d’allò que produïm, dret a la construcció de nous habitatges pels nous pagesos, dret a les xarxes de comunicacions, dret a tenir contenidors de brossa de reciclatge, a tenir el compromís amb les grans superfícies comercials, per consumir els nostres productes, a tenir un transport públic garantit, a tenir assistenta social, a tenir vigilància de servei les 24 hores, a tenir senyalitzats els camins rurals perquè les ambulàncies, serveis i policia, sàpiguen on anar, i sobretot per frenar l’especulació, recuperar els camins antics d’Horta i donar ús de pas a través d’expropiació forçosa per interès públic.

Em comprometo davant de tots vosaltres a vetllar per tal que aquest document sigui el nostre ADN per tota l’Horta de Lleida.

Marina Pifarré Rovira
Membre de la comissió territorial de l’Horta a l’Ajuntament
Presidenta de l’AAVV Camí de la Mariola

No m'agradaM'agrada (+2, 2 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.