Hi haurà algun límit en l’escalada de tensions entre l’estat espanyol i Catalunya?

0

Tal com era d’esperar -i anunciaven moltes fonts- passada la massiva manifestació de l’11 de setembre, l’estat espanyol ha començat l’ofensiva per aturar el referèndum. Via la Fiscalia i el Tribunal Constitucional, s’ha començat a tancar webs, a imputar més de 700 alcaldes i a recordar als mitjans de comunicació el que els hi pot passar si publiquen publicitat del Referèndum. Després de tants anys de procés, mai s’havia vist una ofensiva d’aquest calibre, ni el xoc de trens havia estat més proper.

Tot i les declaracions públiques, la por comença a sentir-se a banda i banda d’aquest enfrontament. Uns pateixen perquè tot el poder de l’estat, no serveixi de res davant de la voluntat independentista. D’altres comencen a tenir por de veure com esclata la seva vida personal en mil pedaços si acaben a presó, o amb una multa impossible de pagar. Hi haurà algun límit en l’escalada de tensions entre un govern espanyol que no vol ni sentir a parlar de l’1 d’octubre, i un independentisme que no pensa renunciar al seu dret a votar? Hi ha ponts de comunicació i diàleg entre ells que no coneixem, com al 9N? Veurem alcaldes o consellers (i presidents!) empresonats, mitjans tancats i el 155 (amb l’estat d’excepció inclòs) aplicat a Catalunya?

Sigui com sigui, cap sistema democràtic occidental pot aguantar un enfrontament d’aquest calibre durant molt temps. Si va a més, guanyi qui guanyi (I esperem que sigui la democràcia) només es trobarà dos pobles enfrontats, ferides obertes i moltes cendres per recollir. Catalunya ha de poder votar el seu futur. I només votant, en una campanya reconeguda per totes les parts, s’acabarà amb un enfrontament que està preocupant profundament al món sencer, i sobretot a la gent que viu al nostre país.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.