La gastronomia i el potencial turístic de les comarques lleidatanes protagonistes al FITUR de Madrid

0

La gastronomia i els productes alimentaris de les comarques de Lleida tenen un paper protagonista a la 38a Fira Internacional de Turisme-Fitur 2018, que s’ha inaugurat avui dimecres, 17 de gener, al recinte d’IFEMA de Madrid i romandrà oberta al públic fins diumenge. El Pati Gastronòmic de l’estand de Catalunya (pavelló 7) oferirà degustacions de productes a càrrec de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, en col·laboració amb la Federació d’Hostaleria de Lleida i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Les noves propostes turístiques de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida tenen també un lloc destacat en aquesta nova edició de Fitur per tal de donar a conèixer tota l’oferta de turisme que proposa la demarcació lleidatana (neu, turisme actiu i esports d’aventura, natura, productes culturals i gastronòmics, etc.). L’oferta vinculada amb la cultura i el patrimoni té enguany un protagonisme especial amb motiu de l’Any Europeu de Patrimoni Cultural.

Foto Diputació de Lleida

Per aquest motiu, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida donarà a conèixer la guia “Lleida Cultura” que ha elaborat amb els principals recursos turístics de la demarcació lleidatana vinculats amb la cultura i el patrimoni. També el turisme actiu presenta com a novetat l’increment de la navegabilitat del riu Noguera Pallaresa, que passarà a poder oferir aquest any 2018 de 15 a 50 km de recorregut sense interrupcions en el tram comprès entre la zona d’Escaló (el Pallars Sobirà) fins al tram de la Figuereta de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà). Altres propostes estan vinculades amb el Fruiturisme i la floració dels arbres a la zona del Baix Segre, a més d’altres productes impulsats pel Patronat de Turisme com ara l’enoturisme, “Moturisme Ara Lleida” i les Rutes Gaspar de Portolà.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha destacat tant la diversitat com la identitat de la cuina de Lleida, fonamentada en els productes de qualitat, de proximitat i de temporada, en el decurs de la presentació del Pati Gastronòmic de l’estand de Catalunya a Fitur 2018, que “permetrà donar a conèixer i promoure tot un seguit de productes autòctons d’una gran qualitat. El president de la Diputació també s’ha referit a l’oferta enoturística de les comarques de Lleida “com un nou atractiu turístic” gràcies al maridatge de la gastronomia i l’enologia, que permet al visitant fer un passeig per la gastronomia, la cultura i la geografia lleidatanes i conèixer els principals atractius paisatgístics de cada zona seguint el fil conductor dels cellers del territori. La Diputació de Lleida, mitjançant el Patronat de Turisme i la Denominació d’Origen Costers del Segre, impulsa l’enoturisme de les comarques de Lleida i la Ruta del Vi.

La gastronomia lleidatana estarà present tots els dies al Patí Gastronòmic de l’estand de Catalunya a Madrid, on els alumnes i els professors de l’Escola d’Hoteleria de Lleida oferiran menús amb plats típics de les comarques lleidatanes, com ara la coca de recapte, els cargols a la gormanda, escudella i carn d’olla, bacallà amb samfaina, fricandó de vedella, els panadons d’espinacs i panses, la tupina amb fesols i per postres el pastís de poma, la cassoleta de peres al vi i els financers de préssec. Aquesta acció promocional de la cuina de Lleida compta amb la col·laboració de la Federació d’Hostaleria de Lleida i el mateix Patronat de Turisme. A la presentació també hi han assistit el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, i el director, Juli Alegre.

Entre les novetats que enguany es promocionen a Fitur, el Patronat de Turisme fa especial incidència en l’oferta de turisme cultural amb motiu que el 2018 ha estat declarat Any Europeu de Patrimoni Cultural. El Patronat dóna a conèixer la guia “Lleida Cultura” que ha elaborat amb els principals recursos turístics de la demarcació lleidatana vinculats amb la cultura i el patrimoni, per tal de promoure el turisme cultural sostenible, posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de la destinació, desestacionalitzar l’oferta turística i incrementar el consum d’experiències turístiques culturals de qualitat. La guia inclou rutes culturals, elements Patrimoni de la Humanitat i les principals propostes culturals (monuments, museus, fires i festes i rutes) que es poden trobar a totes les comarques lleidatanes.

També es promocionen les diferents rutes culturals de la demarcació, entre les quals per a aquest any 2018 seran de nova creació les vinculades a la figura de Gaspar de Portolà i que discorren per les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida (va estar vinculat a Os de Balaguer, Balaguer, Àger, Castellnou de Montsec, Arties, Lleida i Guissona). Una vegada totes les noves rutes estiguin completament estructurades, s’afegiran a la resta de productes que promociona el Patronat de Turisme del conjunt de la demarcació i ajudaran a la internacionalització de l’oferta turística de Lleida, tal com s’ha fet amb les rutes de “Perseguits i salvats”.

D’altra banda, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida promociona el projecte “Moturisme Ara Lleida”, pioner a l’Estat espanyol, per promoure el turisme de la demarcació lleidatana de manera especifica entre els aficionats a viatjar amb moto. En l’actualitat, a la demarcació de Lleida hi ha certificats uns 70 establiments d’allotjament turístic i serveis com ara restaurants, cafeteries i museus, entre d’altres.

També es promocionarà el projecte Fruiturisme, una nova iniciativa en què l’Ajuntament d’Aitona i d’altres municipis del Segrià organitzen a la primavera, quan els presseguers treuen la flor, visites als camps per gaudir d’un paisatge únic dels arbres fruiters florits i visites guiades als seus nuclis de població, per conèixer de primera mà el món de l’agricultura de regadiu i adquirir productes locals.
Reconeixements mundials

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.