La generació que no va poder enterrar als seus

0

Vicente Santolaria va néixer el 1902 a Cirat (Castelló). L’any 1936 va ser escollit alcalde en una llista del Front Popular. Un any més tard es va mobilitzar amb l’exèrcit republicà i el 1939 va empresonat durant dos anys. Pocs anys després, Santolaria va ser acusat de maqui i per això, arran de l’assalt guerriller a un poble veí a principis del 1948, va marxar de casa seva per refugiar-se en un mas de Mata-solana (Pallars Jussà). La policia franquista va ser implacable, i l’ 11 de setembre del 1948 la Guàrdia Civil el va detenir. El 12 de desembre moria en les dependències policials de Tremp.

Segons les dades oficials, Santolaria es va suicidar. L’estudi forense de les restes no ha pogut dilucidar res al respecte. Tot i això, eren anys on molts presos eren “suicidats” i a molta gent se li “aturava el cor de sobte” després de passar per davant d’un escamot d’afusellament. Ningú en va saber res més del jove castellonenc, i la seva família ni tan sols sabia on era enterrat. El seu pare, poc abans de morir, i trencat pel dolor, va demanar al seu germà una darrera cosa: trobar-lo.

Han passat gairebé 70 anys, i tot just ara, i gràcies un programa de la Generalitat de Catalunya, la seva família ha pogut recuperar-ne les restes. Estava enterrat al cementiri de Tremp, bocaterrossa i sense taut, i han fet falta proves d’ADN per comprovar-ne la identitat. Vicente ara pot descansar en pau amb nom i cognom. Però és una excepció. Vivim en un país que 80 anys després, gran part d’una generació no pot enterrar als seus pares, germans o parelles que van cometre el greu crim d’enfrontar-se al feixisme. Silencis còmplices que amparen assassins i torturadors, molts dels quals encara guadeixen de reconeixement ciutadà amb carrers al seu nom. Una autèntica vergonya per a un país que diu ser europeu, però que amb el seu passat es comporta amb la desmemòria que dóna una transició feta de pa sucat amb oli.

El conseller amb els familiars de Santolaria

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.