“L’Horta cotitza a borsa” de Joan Pifarré

0

Vaig assistir a una trobada amb un grup de professionals de diferents disciplines relacionades amb el medi ambient. En acabar la reunió em vaig quedar a parlar amb un grup d’ells, vam conversar en plan sobretaula sobre el futur de la ciutat. I en aquell moment un company, de reputada trajectòria professional i científica, va dir:

Necessitem que Lleida tingui un element distintiu que ens faci especials i diferents a altres ciutats.

La gent va proposar diverses idees, cap d’elles innovadores perquè ja es feien en altres ciutats i llavors vaig dir la meva:

I si l’Horta fos aquest projecte de ciutat?

I acostuma a passar que la gent de Lleida tenen un fort vincle emocional amb l’Horta perquè vaig veure persones que assentien amb el cap i que veien amb bons ulls aquella idea.

És una oportunitat real, podem crear llaços entre ciutat i Horta perquè la nostra anella verda i agrària que envolta la ciutat en els seus 360° és única a Catalunya i a l’estat espanyol. Per tant podem jugar valors com l’agricultura tradicional, la transformació de productes, la venda directa de productes de proximitat, el foment d’iniciatives agroculturals, la descoberta de la història de Lleida a través de patrimoni de l’Horta, el foment de l’esport amb espais segurs per passejar i els serveis de turisme rural entre d’altres.

Alguns pensen que l’Horta és lluny però la podem fer molt propera i estic segur, és més, somio que el govern de la Paeria i els futurs governs venidors invertiran de valent perquè fer-ho a l’Horta suposaria alhora un impacte positiu per tots els lleidatans i lleidatanes.

Us imagineu l’Horta amb accessos adequats i atractius per a vianants i bicicletes, amb camins marcats i ben senyalitzats. Un Horta que tornés a ser el rebost de la ciutat i on el cap de setmana la gent hi anés a fer la compra setmanal de productes (ous, làctics, conserves, hortalisses, fruita, verdura,…) aprofitant el dia amb els nens i gaudint de l’entorn en comptes de deixar-los en aquelles gàbies plenes de pilotes dels supermercats. No em podreu negar que seria molt més natural per nosaltres i, sobretot, per ells. M’imagino els pagesos i pageses associant-se per crear espais d’agrobotigues on concentrar una bona diversitat de productes etiquetats amb la marca Horta que ja és una realitat a punt de sortir del forn. I dic això perquè la Paeria, tots els grups municipals i la comissió de l’Horta de la FAV ja estan treballant en un esborrany molt complet.

El sector agrari productiu i diferents sectors de serveis es podrien reactivar. La meva percepció és que ho tenim davant i fins ara no acabàvem de somiar amb prou intensitat. I en això tots som corresponsables, associacions, empreses familiars, sindicats agraris, entitats, polítics, veïns i veïnes de l’Horta.

Com diu l’escriptor Paulo Coelho, la possibilitat de realitzar un somni és el que fa que la vida sigui interessant. I Coelho segueix afirmant que mai hem de desistir d’un somni. Només cal estar atents als senyals que et puguin acabar portant cap a ell. I sí, hi ha senyals recents, empreses familiars de l’Horta s’han aventurat a fer transformació de productes de qualitat i, sense, saber-ho ja són un exemple per molts de nosaltres i, sobretot, pels nostres joves.

I ara ja som una bona colla que creiem en l’Horta com un espai d’oportunitat i passa que el somni ja comença a ser col•lectiu i quan es fa aquest pas de somiar en grup vol dir que el projecte té més possibilitats de fer-se realitat.

Aviat farà 2 anys que en Carles Capdevila, a qui trobem molt a faltar, va venir a Lleida. Aquell dia va venir per donar suport a l’Associació Antisida i en la seva xerrada ens parlava de les persones anomenades “emprenyadors”, aquells que posen pals a les rodes que dediquen bona part de la seva energia a criticar que actuen poc i que fomenten la paràlisi perquè volen que tot segueixi igual. Els va definir com a motivadors dient:
No els hi podem donar la raó ni la satisfacció, hem d’anar endavant a pesar del que diguin.

Si l’Horta cotitzes a la borsa us recomanaria comprar-ne accions, ara estan a baix preu però tinc tota la sensació i certesa que aquesta és una aposta segura i de futur. Us animeu, apostem junts?

Joan Pifarré

 

No m'agradaM'agrada (+4, 4 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.