Lleida commemora a la Seu Vella la caiguda de la ciutat l’any 1707

0

La Seu Vella de Lleida ha acollit aquest dissabte l’acte commemoratiu per recordar els fets de la caiguda de Lleida l’11 de novembre de 1707 en la Guerra de Successió. L’escriptor, historiador i doctor en Filosofia i Lletres, Jaume Barrull, ha pronunciat la conferència “1707. Una reflexió des de la història”, en què ha posat en relleu aquest moment clau i compromès del passat. L’historiador lleidatà ha afirmat que la història pot ensenyar i que no necessàriament s’ha de repetir, pel que s’és lliure de decidir “el nostre futur”. A més de repassar alguns passatges dels fets que van ocórrer i dels valors que aporta el monument, entre les diferents reflexions que ha fet Barrull ha destacat el pes internacional real que tenia Catalunya en aquell moment i ha assenyalat, sobre els fets ocorreguts, que “és possible que els catalans fessin, una vegada més, un càlcul erroni, massa esperançat, de les relacions internacionals”. Barrull ha conclòs demanant un exercici d’intel·ligència, no sentimental, i d’autocrítica per part “d’uns, dels altres, del mig, i dels de l’altra banda”.

Foto Paeria

El paer en cap i president del Consorci del Turó, Àngel Ros, ha iniciat el seu parlament expressant el seu desig que el vicepresident i els consellers de la Generalitat surtin ben aviat de la presó. Ros ha desitjat que el 21 de desembre sigui el final de l’aplicació de l’article 155 i que el país vagi per un camí de diàleg, seny, sensatesa i progrés per, d’aquesta manera, deixar enrere aquests moments en què es pateix institucionalment, política, econòmica i social. El paer en cap ha felicitat al conferenciant pel seu estudi històric i, recollint la visió de Jaume Barrull sobre les relacions internacionals en el segle XVIII, ha dit que ara el Govern de Catalunya no ha sabut llegir les relacions internacionals actuals i el model d’Europa en el qual Catalunya està immers”.

L’alcalde Ros ha recordat que l’any 2018 farà 100 anys que la Seu Vella va ser declarada Monument Històric Artístic Nacional, una efemèride que se celebrarà esperant poder dir que s’ha fet un pas més en el reconeixement del conjunt monumental del Turó per part de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, cal destacar la incorporació de l’expert Joan Reguant, presdient del comitè andorrà Icomos, al treball per la candidatura de Lleida a Patrimoni Mundial. Reguant ha portat amb èxit al reconeixement UNESCO a les falles del Pirineu i també ha treballat en la candidatura del paisatge del Priorat. L’acte que ha tingut lloc a la Seu Vella ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i el director del Consorci del Turó, Joan Baigol.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.