Llum verda al projecte de la nova seu del Museu Morera que es debatrà al proper ple municipal

0

La Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat ha donat llum verda a la proposta d’aprovació al Projecte Bàsic i d’Execució d’Adequació de l’Antic Palau de Justícia per a la nova seu del Museu d’Art de Lleida (Museu Jaume Morera) que es debatrà en el proper ple municipal. El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha presidit la Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat en què ha posat de relleu que la nova pinacoteca té un pressupost de 4,8 milions d’euros (d’uns 900€ per metre quadrat, ha apuntat Larrosa), garantits ja amb l’aportació municipal, amb la de la Generalitat, la de la Diputació de Lleida i els ajuts europeus del Fons FEDER.

Larrosa ha posat de relleu que el nou Museu d’Art de Lleida serà el primer edifici públic amb la consideració energètica A, és a dir, que serà un immoble eficient des del punt de vista mediambiental. Així mateix, el tinent d’alcalde ha explicat que el termini d’execució per adequar l’edifici de l’antiga Audiència que acollirà la nova pinacoteca serà d’uns 25 mesos, preveient que es licitarà immediatament després de l’aprovació del projecte.

El projecte del nou Museu d’Art de Lleida (nova denominació del Museu Morera) ha estat elaborat pel director del Museu, Jesús Navarro, i l’arquitecte municipal, Jaume Terès, i ha comptat amb l’assessorament museogràfic de l’empresa Croquis – guanyadora del concurs convocat per l’encàrrec d’aquest treball. La intervenció arquitectònica té per objectiu reconfigurar i reformular l’edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d’una nova singularitat al Museu. Aquesta intervenció, doncs,  configurarà un nou equilibri entre l’edifici i la ciutat, tan en relació a la Rambla de Ferran com a la interacció visual amb la Seu Vella. El projecte també planteja una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu. Totes les sales d’exposicions previstes (1a, 2a, i 3a plantes) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent. La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, acollirà els serveis d’acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d’interpretació dels continguts del museu amb el visitant. Tot això amb la idea de reforçar l’eix Rambla Ferran – Vestíbul – i l’espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través d’obertura del pati central fins arribar a la terrassa. La darrera planta del Museu (5a.) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d’actes polivalent i l’aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella.

Com una extensió de les sales d’exposició bona part de les reserves del Museu (4a planta) seran visitables. Aquesta innovació museogràfica ha de permetre la superació dels límits espacials que condicionen i limiten l’espai físic dels museus i facilitar al màxim l’accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat en un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d’espai de recepció dels béns artístics que rep el Museu.

Avança la tramitació de les noves àrees d’innovació social que es crearan al Centre Històric

Larrosa també ha informat que l’Ajuntament de Lleida segueix en la tramitació de les noves àrees d’innovació social que es crearan al Centre Històric. En aquest sentit, la comissió ha donat llum verda a la proposta d’aprovació inicial de la Modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació a subzona de recuperació urbana, clau 1hru, de part de l’illa compresa entre els carrers Tallada, Boters, Veguer de Carcassona i Múrcia. Es tracta de la tercera àrea d’innovació social i urbana que crearà la Paeria al Centre Històric. Precisament, de la segona àrea, també ha passat la proposta d’aprovació provisional de la Modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació de Subzona de recuperació urbana, clau 1Hu, de part de l’illa compresa entre el carrer de l’Assalt i la plaça del Dipòsit i la delimitació del polígon d’actuació urbanística UA 98, corresponent al mateix àmbit (article 16).

Són àrees d’innovació social i urbana que es crearan al Centre Històric amb habitatge familiar, aparcament i baixos comercials. La primera d’aquestes noves àrees d’innovació social i urbana estarà situada als carrers de l’Ereta, Galera i Alsamora.

Larrosa ha explicat la voluntat de l’equip de govern de tirar endavant sis noves àrees d’innovació social, tres de les quals ja estan en marxa, per afavorir la incorporació de nous segments de població, joves i famílies, gent gran, construint habitatges singulars que donin resposta a les seves necessitats.

En una segona fase, per als tres projectes, s’obrirà un procediment per facilitar la concurrència pública de projectes que, segons ha explicat Larrosa, hauran de ser propostes amb un caràcter determinat i que l’Ajuntament vetlli perquè el resultat sigui ajustat als objectius municipals”.

Rehab+ 2017

Entre els expedients que passaran per la Junta de Govern Local, Larrosa ha informat a la comissió que l’Ajuntament de Lleida obre una nova convocatòria municipal del programa Rehab+, és a dir, d’ajuts a la rehabilitació dels edificis antic que, per segon any. Una convocatòria que, per segon any, amplia els ajuts a vuit barris de Lleida com són: Centre Històric i els nuclis antics de Magraners, Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere, Balàfia, Pardinyes i Mariola. L’import global que destinarà la Paeria a aquesta convocatòria és de 150.000€ però amb una inversió induïda que s’apropa als 600.000 euros.

Les actuacions objecte d’ajuda són aquelles obres de manteniment, conservació i rehabilitació necessàries per esmenar les possibles deficiències detectades en la inspecció tècnica de l’edifici (ITE), referides als elements comuns dels immobles, a la millora de la sostenibilitat i l’ecoeficiència dels edificis, a l’assoliment d’una millor adequació a les condicions bàsiques d’accessibilitat universal i al compliment de les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges, als efectes d’evitar situacions de risc per a la salut i la seguretat de les persones o béns, i de desocupació permanent dels habitatges

Per poder optar a les ajudes, els edificis havien d’haver estat sotmesos a la inspecció tècnica de l’edifici (ITE) i/o al Certificat de Seguretat i/o a una ordre d’execució dictada per raons d’urgència. A més a més, les obres de manteniment, conservació i /o rehabilitació de l’edifici, per a l’esmena de les deficiències detectades en les inspeccions tècniques, han d’estar executades. I, finalment, els edificis han de tenir una antiguitat de més de 45 anys, llevat dels casos d’actuacions derivades de situacions de risc per a la salut de les persones o la seguretat de persones o coses.

Cal recordar que en la convocatòria del 2016 la Paeria va aprovar l’atorgament de 26 ajuts municipals per a la rehabilitació d’edificis antics de Lleida, sol·licitats en el marc de la convocatòria del projecte Rehab+ de l’any 2016. En total, s’han concedit 132.000€ per a la millora, manteniment o conservació d’immobles de més de 45 anys del Centre Històric, la Bordeta, Balàfia, Cappont i Pardinyes. En aquest sentit, a través del programa Rehab+ hi ha 14 operacions en marxa que se sumen a les 34 dels darrers 3 anys generant una inversió induïda de 877.829€. A més, la Paeria ha anat finalitzant les inspeccions tècniques als edificis del barri, 233 en els últims 3 anys.

Conveni amb l’Associació de voluntaris del CAAC Lleida

El tinent d’alcalde ha posat de relleu que, a més, amb l’objectiu de donar un pas més enllà en els serveis que s’ofereixen pròpiament des del Centre d’Acollida, s’ha proposat a la comissió el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i l’Associació de voluntaris del Centre d’Animals de Companyia (CAAC) Lleida per endegar un projecte de voluntariat per fomentar les adopcions i el respecte dels animals que inclou, a més, un reglament.

Finalment, en matèria de mobilitat, s’ha proposat l’aprovació inicial de la modificació de l’article 8 del reglament del servei de transport urbà de viatgers de Lleida pel qual els animals domèstics podran pujar a l’autobús complint una sèrie de requisits d’higiene i transport. Cal recordar que els gossos pigall ja poden pujar al transport urbà.

Futura seu del Museu Morera. Foto: H. Sirvent

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.