“LO SENAT DE L’HORTA” de Joan Pifarré

0

La paraula Senat té el seu origen en la paraula llatina Senatus, de senex, que vol dir ancià o vell. En la seva fundació el Senat romà era un consell d’ancians format pels caps de família que habitaven les diferents zones de la ciutat de Roma. En els inicis la persona més vella i sàvia posseïa l’autoritat en els clans i representaven el seu veïnatge. La principal funció del senat era debatre assumptes públics que interessaven i afectaven tota la ciutadania. El senat no es va crear en època de república romana sinó que ja existia en la primera època monàrquica i la seva principal feina era proposar, qüestionar o ratificar les lleis del rei de torn per ajustar-les a la realitat social.

L’actual Senat espanyol estableix que cada província de l’estat disposa de 4 representants, a excepció de les illes i de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla que en tenen algun menys. En realitat la càmera estava pensada per garantir la veu i diversitat del territori encara que actualment podríem debatre si realment compleix el requisit pel qual va ser creada.

Tenim un autèntic Senat a l’Horta de Lleida que voldria reivindicar perquè conec la seva feina, admiro la trajectòria i penso que de vegades és poc reconeguda per les Administracions, governs i ciutadania en general. Estic parlant de la Comissió de l’Horta de la Federació de Veïns de Lleida, una comissió que es va fundar ara fa 25 anys i que té la seva raó de ser en aquell antic senat romà. La comissió està formada per representants de les diferents partides de l’Horta de Lleida que aporten als debats la situació del seu veïnatge per millorar serveis i condicions de vida.

Oficialment la Comissió de l’Horta es va fundar el 25 de març de 1993. El president de la Federació de Veïns de Lleida d’aquell moment, Emili Subias, va acordar fundar la primera comissió de la FAVLL dedicada en exclusiva a temes de l’Horta. Les partides fundadores de la comissió de l’Horta van ser onze: Camí de la Mariola, Grenyana, Marimont, Arques de Rufea, Montserrat, Butsenit, Vallcalent, Moncada, Gualda, Copa d’Or i Sot de Fontanet i Caparrella. I el seu primer president en Francesc Rosselló que actualment segueix vinculat a la comissió com a vicepresident de la FAVLL. Actualment presideix la comissió el company Salvador Solsona de la Partida de Butsenit, en Francesc Montardit de Vallcalent fa de vicepresident i la companya Dolors Comes de la Partida de Grenyana exerceix de secretaria. Completen el grup les presidentes i els presidents de les diferents partides als quals conec i admiro per la desinteressada tasca que fan. Un grup de gent que ens uneix, per sobre de tot, la passió i estima per l’Horta de Lleida.

Curiosament en la seva primera acta del 25 de març de 1993 els convocants ja reclamaven un millor servei de seguretat a l’Horta, aquesta demanda avui dia segueix sent una de les prioritats a resoldre. Els fundadors eren veïns i veïnes que es preocupaven pels veritables problemes de la gent de l’Horta. Actualment seguim aquesta tradició democràtica, representativa i, sobretot, participativa. La comissió ha demostrat estar molt activa en el compromís de futur de l’Horta lleidatana. Moltes de les propostes que la Paeria ha recollit els darrers anys han tingut el seu origen en les assemblees de la comissió. La creació de l’oficina de l’Horta, els premis de l’Horta, rebaixes d’IBI a pagesos i pageses jubilats, actes com el Lleida Canta a l’Horta, l’Aplec de l’Horta, millores en la xarxa de camins, millores en comunicació, millores de servei d’aigua i altres.

Un moment històric on es va visualitzar la implicació de la Comissió de l’Horta va ser en el Congrés del Pla d’Usos de l’Horta que es va celebrar el 20 de maig de l’any passat. Entitats, sindicats, associacions, empreses i ciutadania en general van ser convidats per fer aportacions a les línies estratègiques i de futur de la nostra Horta i va ser molt evident el compromís dels membres de la Comissió de l’Horta que van fer el percentatge més elevat de propostes durant la jornada del congrés. No va ser fruit de la casualitat, els membres de la comissió van dedicar diverses assemblees a preparar els punts d’acord i millora, a fer-ho de manera consensuada per tots els representants de les partides i a recollir-ho tot en un document que es va presentar als responsables de la Paeria i que va contribuir a fer un bon recull de les línies estratègiques que l’Horta desenvoluparà en els propers anys.

En el recorregut de la Comissió de l’Horta hi trobem molts exemples de generositat com el d’en Joan Miró, únic president fundador que no està entre nosaltres però que recordarem com un veí de la Partida Caparrella que va presidir l’Associació de Veïns amb gran vocació de servei. Per sort a totes les partides trobaríem mostres de persones que van participar a la comissió pensant en els veïns, aquesta és la nostra sort.

Actualment tenim un repte, ens hem de conjurar tots i totes perquè es desplegui el futur Pla d’Usos. Si aquest pla es dota de recursos i pressupost adequat l’Horta serà una gran oportunitat per Lleida. Oportunitat per protegir de la cobdícia urbanística aquesta anella verda que cuiden pagesos i pageses de la nostra ciutat, oportunitat per viure amb millors serveis, oportunitat per connectar amb la ciutat d’una manera més natural i atractiva i, sobretot, oportunitat per generar noves iniciatives econòmiques que revitalitzin el rebost de la ciutat de Lleida.

Amics i amigues de Lleida si us trobeu algú de l’Horta feliciteu-lo però també felicitem-nos tots i totes perquè aquest 25è aniversari és de tots els que estimem aquest espai tan especial de casa nostra. Visca la Comissió, visca l’Horta i visca Lleida!

Joan Pifarré

No m'agradaM'agrada (+1, 1 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Joan Pifarré

En Joan és pedagog i pagès a l'Horta de Lleida. A Hola Lleida escriu la seva columna mensual "Filosofia de Pagès".