“Negociació o Conflicte” de les CCOO d’Educació a les Terres de Lleida

0

Fa anys que estem lluitant per recuperar els nostres drets. Uns drets que no van caure del cel, sinó que van ser conquerits, la majoria amb un acord en solitari de CCOO, l’any 2005. Acord amb el qual vam aconseguir:

 • Horari lectiu de 23 hores a primària i l’establiment de les 18 hores a secundària.
 • Que el personal substitut cobri el mes de juliol.
 • Pagament de sexennis al personal substitut i interí.
 • Reducció lectiva al professorat de 55 anys o més.
 • Complements a mestres especialistes, coordinadors de cicle i lingüístics i al personal substitut de més de tres mesos.
 • Increment dels complements als equips directius i al personal itinerant.
 • Increment del personal de suport educatiu: TEI, educació especial, assessors LIC…
 • Convocatòria de 25.000 places en les oposicions.

Altres van criticar l’acord, tot i que tothom se’n va beneficiar. Ara, unitàriament, tots els sindicats demanem poder recuperar allò que vam aconseguir per la via de la mobilització i l’acord, perquè s’ha d’explicar molt clarament que la funció dels sindicats és la d’aconseguir millores per al conjunt dels treballadors i treballadores, i que les millores s’aconsegueixen per la via de la negociació, plasmada finalment en un acord. Acord que poques vegades recull tot el que demanàvem, però que és un punt d’equilibri, en funció de les forces que tinguem en la mobilització. Una força que únicament ens donen els treballadors i treballadores als quals representem, i que els sindicats hem de gestionar de la manera més eficient possible per poder aconseguir els nostres objectius.

Portem 6 anys en els quals el Govern de la Generalitat ha demostrat que l’educació no li és una prioritat, en els quals s’han deixat d’invertir més de 5.300 milions d’euros en educació respecte al que s’invertia el 2010 i en els quals s’ha passat de destinar a l’educació del 3% al 2,4% del PIB. Aquest 2017, si hi destinessin el 3%, es disposaria de més de 1.200 milions d’euros més dels previstos. És cert que durant l’actual negociació pressupostària, el Departament d’Ensenyament ens ha presentat alguna millora laboral i alguns increments de plantilles. Millores que, malauradament, no s’han negociat amb els legítims representants dels treballadors i treballadores, sinó entre els grups parlamentaris que pensen aprovar els pressupostos. Una situació que, des de CCOO, denunciem. Ningú que no hagi estat escollit pels treballadores i treballadores no ha de negociar les seves condicions laborals, perquè, per exemple, en cap moment no s’ha parlat de la reducció de l’horari lectiu.

Aquesta reducció és una de les nostres reivindicacions per diversos motius:

 • Perquè representa una millora de les nostres condicions laborals.
 • Perquè el fet de tenir més temps per a la coordinació i la preparació representa una millora de la qualitat educativa.
 • Perquè representa un increment de plantilla i, per tant, són uns diners que revertiran de nou en la societat amb la creació de llocs de treball.

Així doncs, CCOO:

 • Emplacem el Departament d’Ensenyament a exigir al Govern de la Generalitat l’increment pressupostari necessari per poder negociar l’aplicació de les nostres demandes.
 • Exigim al Departament d’Ensenyament la negociació, únicament amb els legítims representants dels treballadors i treballadores, de les seves condicions laborals.

Ara és el moment en què el departament ha de decidir què vol fer. Pot negociar o ens pot abocar al conflicte. Des de CCOO estem disposats a negociar seriosament i a arribar a acords que millorin les condicions laborals dels nostres companys i companyes i la qualitat educativa que oferim a la ciutadania de Catalunya. Ho hem demostrat tota la nostra història. Però per negociar necessitem algú a l’altre costat, necessitem un Govern que dediqui els recursos econòmics necessaris per demostrar que l’educació és una prioritat, i un departament que atengui les demandes dels seus treballadors i treballadores, a través dels seus sindicats. En cas contrari, el conflicte en forma de vaga està garantit.

Sindicat de CCOO Educació de les Terres de Lleida.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Opinió

La secció d'Hola Lleida on trobareu l'opinió de les personalitats, organitzacions i entitats més importants de Ponent.