Unitat d’Aran valora positivament el nou escenari polític a Catalunya i reivindica una via pròpia per Aran

0

Unitat d’Aran ha manifestat en les últimes setmanes la seva profunda preocupació per l’actual situació a Catalunya i pels efectes que aquesta podia tenir a l’Aran. El partit aranès ha mostrat la seva inquietud pel previsible impacte que una declaració unilateral d’independència pot tenir sobre l’economia i l’ocupació a la Vall d’Aran, així com ja han alertat en els últims dies estaments de l’àmbit hoteler i turístic aranès. Per Unitat d’Aran situar les institucions fora de la legalitat és posar-les en un greu risc de desaparició, “cosa que el país no es pot permetre”, després que s’hagi treballat tant perquè aquestes institucions siguin reconegudes, sobretot a l’Aran. “La societat aranesa patiria en pell pròpia les conseqüències d’aquesta secessió unilateral, unes conseqüències que, amb la sortida de la Unió Europea, afectarien també a àmbits com la sanitat (amb els convenis sanitaris amb França), el comerç de frontera o l’educació”, manifesta Paco Boya, Secretari General d’UA. 

Els resultats del referèndum de l’1 d’octubre a l’Aran van posar de manifest que “la societat aranesa no és partidària d’una ruptura unilateral de Catalunya amb la resta d’Espanya, donant-se una situació de contradicció de la qual Unitat d’Aran venia alertant temps enrere: la que els resultats a Aran difereixen en gran mesura dels resultats a Catalunya”. Cal recordar que, segons la informació atorgada per la Generalitat, a Aran va votar el 24% del cens, amb un 19% dels vots a favor del “sí”. Una situació que finalment s’ha donat i que “evidencia la manca de suport que l’independentisme català té a l’Aran”.
Així mateix, tot i que Unitat d’Aran considera que el govern de Convergència Democràtica Aranesa al Conselh Generau d’Aran no ha estat prou contundent i implicat en la defensa dels interessos dels aranesos durant tot aquest procés, fa una crida a la unitat per defensar l’autogovern, identitat, llengua i cultura araneses així com la convivència entre totes les persones que viuen i treballen a Aran, així com ha estat històricament.
En aquest sentit Boya declarava que: “cal respectar la voluntat dels aranesos ja que s’ha evidenciat que no són partidaris de la independència i demanar que s’apliqui la Disposició Addicional de la Llei d’Aran de 2015 on al Parlament de Catalunya reconeix el dret dels aranesos a decidir el seu futur si arriba el cas”. Finalment, des d’Unitat d’Aran es vol fer una crida a la serenitat i a la responsabilitat i s’insta a la recerca de solucions que no siguin traumàtiques i que ajudin a destensar la situació actual i a garantir la convivència a Aran i a Catalunya. Així mateix, en paraules del seu Secretari General “som partidaris i defensors del diàleg com a màxim instrument per a superar el conflicte i reduir la tensió social. Valorem positivament el nou escenari que es presenta a Catalunya que afavoreix aquest diàleg i celebrem la proposta de reforma constitucional anunciada per Pedro Sánchez”.
No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.