12 anys de Concordia, música de pau i reflexió cultural a Lleida

0

Concordia va néixer fa 12 anys aportant a Lleida, no solament un gran cicle musical, únic, especial i meravellós, sinó també elements de reflexió sobre la nostra pròpia història com a ciutat, la Seu Vella i el món cultural en general. Entrevistem avui al seu president, Jaume Mòdol (Lleida, 1964), que ens dóna unes pinzellades del que ha suposat per a la capital del Segrià Concordia. 

Foto HL

Entrevistador (E): Com va començar Concordia?
Jaume Mòdol (JM): El cicle de concerts Concordia neix als Serveis Territorials del Departament de Cultura de Lleida, pels volts de 2004-2005, aleshores sota la direcció d’Antoni Llevot, per aconseguir un cicle estable de concerts a la Seu Vella, consolidant altres propostes puntuals que abans s’havien intentat. Trobant-nos propers al tricentenari (1707) de la caiguda de Lleida en mans de les tropes de Felip V i la transformació de la Seu Vella en caserna militar a partir de llavors i fins no fa gaire, no ens va costar gaire trobar un argument, un fil conductor, que era la recuperació moral del patrimoni castigat per la guerra, és a dir un clam a favor de la Pau.

E: Per què vau escollir el nom de Concòrdia?
JM: Concordia és una paraula que vol dir Pau, col·laboració, acord o harmonia -també musical- i té una etimologia relacionada amb el cor, amb el sentiment. Un nom pensat per tenir recorregut i èxit, relacionat també amb la recuperació de la Seu Vella. El subtítol era sempre “Música de Pau a la Seu Vella”. I no és un error ortogràfic que no porti l’accent, sinó que es deu al fet que està escrit en la seva llengua original, el llatí.

E: Què és l’Associació Concordia i qui en forma part?
JM: La primera edició del cicle es celebrà el setembre de 2006 amb la col·laboració dels Amics de la Seu Vella, i l’any 2007 amb la col·laboració del Cercle de Belles Art. El 2008, l’equip que en formem part, vàrem decidir crear una associació cultural per dedicar-la únicament i exclusiva a l’organització d’aquest cicle, separant i agilitzant, d’aquesta manera, l’administració de la gestió privada amb artistes i professionals que hi intervenen.

E: Com ha evolucionat el cicle?
JM: Des del seu inici, el cicle musical que es promou, té com a base una programació de qualitat, una presentació molt acurada a favor de l’espai monumental de la Seu Vella, i un discurs sòlid a favor de la Pau. Tots i cadascun dels més de 70 concerts que s’hi ha realitzat han estat pensats i executats pensant sempre en què el Seu Vella és el principal motiu d’aquests espectacles i que els altres ens hi hem d’adaptar, tant organitzadors, com artistes i públic. Aquests objectius han obtingut la complicitat d’un públic fidel i de tots els artistes que hi col·laboren. Més endavant, en formalitzar-se el Consorci del Turó de la Seu Vella i la candidatura per a Patrimoni de la Humanitat, aquest discurs ha estat un element substancial de la gestió i també dels contactes amb l’entorn UNESCO. Cal destacar que, complint amb els objectius de pau amb el monument, la col·laboració amb l’Associació d’Amics d’Unesco de Lleida ha estat molt estreta i fructífera, com no podia ser d’una altra manera.

Foto HL

E: Tot i això, s’han viscut canvis, oi? 
JM: Des de l’inici, Concordia volia esdevenir un festival de referència, de qualitat artística i vinculat al monument, al Turó i a la ciutat. Consolidat com a cicle musical, necessita aquest salt qualitatiu i quantitatiu que estem perseguint tots plegats i que respon a una demanda latent des de fa anys. Ara com a programadors i executors, pensem que és el moment de fer aquest pas endavant. 11 anys després del primer cicle, i superant una profunda crisi motivada per les greus retallades de l’aportació econòmica institucional, la nova direcció del Consorci del Turó proposa refondre en una nova proposta la iniciativa de Concordia i les enyorades “Nits d’estiu” a la ciutat, que necessita omplir l’oferta dels mesos d’estiu.

E: Com heu valorat aquest darrer any?
JM: Per tal d’adaptar la programació a l’estiu, enguany hem optat per canviar una mica la línia dels artistes i formacions que han actuat, aportant frescor sense baixar gens en qualitat que hi ha hagut fins ara, ni sense perdre de vista l’objectiu de promoció de la Seu Vella com a monument de pau. Per haver estat la primera edició realitzada al mes de juliol, ha resultat prou exitosa. I és per aquest motiu que, de cara al proper festival de 2018, tenim programat realitzar un salt bastant important, si així ho permet pressupostàriament el Consorci.

E: Quines perspectives de futur té Concordia?
JM: Ja s’ha vist aquest estiu, amb el nou cicle de juliol, que el nom de Concordia s’ha anat diluint. Però també és cert que el “monument de Pau” ja és una realitat en molts documents, treballs de candidatura, campanyes escolars i cíviques… Com a festival, encara que sigui en l’estricte sentit artístic, li veiem molt de futur, i continua amb una atenció creixent del públic, que també millorarà si es troba el suport dels patrocinadors privats i de nous recursos que garanteixin un programa de qualitat.

E: I el futur de l’associació?
JM: L’Associació es va crear com a suport i com a servei d’aquest cicle musical de qualitat, a l’activitat del monument, i a la cultura de la pau. Això ha suposat un gran esforç personal i econòmic dels seus membres durant aquests anys. Però finalment és una associació instrumental que, un cop garantida la seva feina i el seu esforç econòmic, no té voluntat de perpetuar-se, atès que el plantejament present del cicle és més un festival d’estiu que liderarà el Consorci del Turó. Abans d’acabar, però, en nom dels companys de la Junta, i per tots aquests anys de Concordia hem d’agrair públicament i ho volem fer constar, el suport dels artistes i la seva complicitat amb la Seu Vella i amb la Pau, i agrair també al públic fidel que ens ha acompanyat en aquests 12 anys.

Foto HL

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.