23 persones participen com a “mentors” en l’acollida i integració de les persones refugiades que arriben a Lleida

0

Creu Roja Lleida està col·laborant amb el Pla català de la immigració des del mes d’octubre del 2017. L’entitat, en un primer moment, va ser l’encarregada de dur a terme una valoració de les persones refugiades i la Generalitat es va encarregar de fer la formació dels ciutadans interessats en el projecte i el casament entre els grups de mentoria i aquestes persones nouvingudes. Es va fer en un acte on els ciutadans i els refugiats es van trobar i van començar a interactuar fa escassament un mes i mig. Aquesta trobada es va realitzar en un espai cedit per l’Ajuntament de Lleida (regidoria de Drets Civils i Cooperació).

Foto Creu Roja

Els mentors han estat formats per personal tècnic de la Generalitat que els van ensenyar formació basada en la relació d’ajuda amb la persona sol·licitant d’asil, la interculturalitat, etc. Totes les activitats que porten a terme els grups de mentoria s’emmarquen en un Pla Individualitzat d’Acció (PIA) que han de fer els refugiats i que gira al voltant de tres eixos: aprendre la llengua (català i castellà), buscar feina i teixir relacions socials. Per fer-ho, cada refugiat compta amb un grup de 3 o 5 mentors que l’ajuden a aconseguir aquests objectius. Aquí a Lleida els 23 mentors estan dividits en 6 grups. Aquesta setmana ha estat Creu Roja Lleida la que ha acollit una reunió de mentors per acompanyar-los en el procés que desenvolupen amb els refugiats. Des de l’entitat han volgut fer-los una xerrada des del vessant terapèutica on s’ha analitzat que és la relació d’ajuda, quins estils d’ajuda existeixen i quina actitud cal adoptar quan ens disposem a oferir la nostra ajuda a una persona que travessa per una situació difícil.

El Programa Català de Refugi contempla un programa de mentoria de persones refugiades que, després d’una formació de 24 hores a 1.314 de les 2.593 persones voluntàries a tot Catalunya, es va posar en marxa durant el primer semestre de 2017 i ja atén 200 refugiats. En concret, són ara com ara 335 les persones voluntàries que donen suport a les refugiades que han sol·licitat una mentoria.

Tant l’administració com les entitats han mostrat la seva satisfacció amb l’evolució del programa i han destacat la bona predisposició dels voluntaris. Pel que fa als seus perfils, un 73% són dones i gairebé la meitat (un 48%) tenen entre 20 i 40 anys. La gran majoria (un 83%) parlen altres llengües a part del català i el castellà com ara l’anglès (75%), el francès (37%) i un 5% l’àrab.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.