CARCOMA

0

En una biga de fusta aparentment robusta es veuen uns puntets foradats que avisen de la “carcoma”. Aquests dies la “carcoma” es visualitza a partir de màsters fantasmes, veient les lluites de poder internes de la monarquia i observant la banalització del terrorisme.

La “carcoma” és provocada per unes larves que s’alimenten de diner públic des de dins del sistema. No tenen cap altre objectiu que el seu benefici propi sota la màscara dels partits hegemònics o d’institucions estatals que els donen cobertura.

Prou! És hora de fer tractament arreu, a casa nostra també que ni podem comptar de grosses com un Palau…ja m’enteneu. Toca sanejar les institucions, crear una cultura de transparència radical dels diners públic i modernitzar funcionaments jeràrquics que acumulen poder sense límit i sense sentit.

Conec un tractament definitiu, costós però molt segur. Es diu educació de la bona, educació de qualitat i en valors per a tothom, universal. I no ho reivindico com una simple assignatura, seria un altre tractament temporal sense futur. Proposo un canvi educatiu global, atrevit, que dobli el pressupost educatiu dedicat als nostres infants i joves. Seria la millor inversió de futur, com va dir Benjamin Franklin: “Una inversió en coneixement recull el millor interès”.

Si no fem aquest tractament d’impacte no tenim res a fer, tot seguirà “carcomés” i decadent. Somio una nova llei educativa que transformi les escoles en espais on hi hagi inversió per garantir recursos que generin tallers i activitats proactives. On sigui habitual la cultura de pensament crític i ètic. On es cuidi la formació de qualitat als professionals de l’educació i on s’assumeixi el repte de la participació de les famílies i de la inclusivitat al màxim nivell. Una nova escola, més oberta al seu entorn i més natural on els alumnes creixin en tots els sentits, l’acadèmic però, sobretot, en el terreny personal.

Aquests dies he tornat a recuperar les savieses de Francesco Tonucci i tot el seu concepte de ciutat educadora. Lleida en pot ser un bon laboratori, tenim la mida de ciutat ideal, amb una universitat pròpia i implicada i amb tot un sistema municipal i cultural que pot buscar l’excel•lència només amb una millor coordinació global i una forta iniciativa ciutadana. Seria un bon projecte per Lleida i, sobretot, ho seria per garantir un bon futur allunyat de la “carcoma” perquè aquesta pugui arribar a ser anecdòtica i no viral com veiem cada dia.

Algun dia les nostres institucions estaran construïdes amb fusta serenya i això només serà possible gràcies al canvi de les persones que ho gestionaran i que ara són els nens i nenes de les nostres escoles. Si ens movem en aquest sentit algun dia podrem fer fora la plaga de la “carcoma”.

Joan Pifarré

No m'agradaM'agrada (+2, 2 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Joan Pifarré

En Joan és pedagog i pagès a l'Horta de Lleida. A Hola Lleida escriu la seva columna mensual "Filosofia de Pagès".