“Carta als reis borbons” de Joan Pifarré

0

Estimats reis borbons,

Comença el nadal temps de naixement, valors, pau, família i germanor. A vostès que són uns reconeguts monarques catòlics els sona, veritat? M’ofereixo a explicar-los idees per fer que l’any vinent els catalans i catalanes el visquem com un regal. Vostès tenen una situació privilegiada, no tenen responsabilitats de poder directes però tots sabem que tenen moltíssima influència sobre els governants, grups mediàtics, banquers i empresaris entre d’altres. És per això que la història els regala una oportunitat única per ser generosos. Què? Sí, ho he dit bé, ser generosos i començar a fer alta diplomàcia perquè d’una vegada per totes s’escolti a Catalunya, a tota Catalunya. Perquè si en una cosa tots els catalans i catalanes estem d’acord és en la manca d’inversió i descrèdit cap al nostre país i la nostra gent.

Hem acabat malament l’any amb un discurs seu que per res podríem considerar obert, magnànim o compromès. Potser aquest 2018 serà la darrera possibilitat que tindrà com a rei per escoltar de veritat el nostre poble, no perdi aquest tren que passarà com un AVE, o ara o mai. I vagin a Brussel•les, en avió és un momentet. Siguin valents, treballin al servei de la gent i per la gent. Facin un acte de màxim impacte, rebaixin la tensió, obrin el meló del diàleg, escoltin a tothom i que comenci la festa de la democràcia.

Després d’aquesta explicació prèvia els faig arribar la tradicional carta de reis en forma de llistat clàssic, les bones costums no s’han de perdre. La carta diu:

1-Vull els presos polítics fora de la presó, són bona gent i tothom ho sap, vostès també.
2-Vull que el President i els consellers tornin a casa amb les seves famílies i sense represàlies.
3- Vull que demani als responsables del govern i del ministeri d’interior disculpes públiques per les càrregues del dia 1 d’octubre.
4- Vull que presenti públicament la nostra cultura i llengua com una riquesa a descobrir.
5- Vull que parli obertament de la plurinacionalitat d’Espanya que facilitaria la nostra entesa i el respecte mutu perdut en aquest temps.
6- Vull que reconegui el dèficit fiscal a Catalunya per animar a rectificar-lo.
7- Vull que ajudi a desenvolupar el necessari corredor mediterrani que portarà riquesa a tot el nostre i també al seu país.
8- Però sobretot, sobretot vull que faci estimar el nostre poble més enllà de posicions polítiques, a vostè l’escoltaran.
9- I per últim, vull una república per Catalunya que pot ser una fraternal i compromesa veïna d’Espanya si fem les coses bé.

De sempre l’esperit i els costums de nadal m’han agradat per això enguany no he volgut deixar de fer la carta als reis. Als altres reis, a veure si finalment regna l’esperit nadalenc. Sincerament en aquesta llista m’he deixat anar amb la sana convicció infantil de demanar més que menys a veure si cau alguna cosa. Tot i això vosaltres que sou lectors d’entre línies sabeu que tenim feina per endavant que ningú ens regalarà res i que és gratuït somiar però encara és millor despertar cada dia i saber que estem en camí.

El filòsof i pedagog Jean Jacques Rousseau va dir: Un dels avantatges de les bones accions és la d’elevar l’ànima i disposar-la a fer-ne altres de millors.

Doncs això estaria bé, trencar aquesta cadena de despropòsits i començar el 2018 com un nou camí amb diplomàcia i valors que ens facin a tots dignes i millors persones. També el polític nord-americà Franklin Roosevelt ens va recordar que és de sentit comú triar un mètode i provar-ho tot. Si falla, admetre francament la situació i provar amb un altre. Però, sobretot, sempre intentar fer alguna cosa. Sa majestat té una gran oportunitat que podria acabar sent un regal per Catalunya però també per Espanya. S’anima amb aquest reial repte?

Joan Pifarré

Joan Pifarré

No m'agradaM'agrada (+1, 1 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.