“EL CONFLICTE NO ÉS L’ÓS… ÉS L’EGOISME HUMÀ !” d’Albert Sater

0

En terra d’óssos com és el Pirineu, molt es parla del “conflicte” de l’ós bru com a depredador, però poc sembla interessar i no preocupar a alguns sectors la depredació que ocasiona l’humà cap a les víctimes de la fauna silvestre.

La Natura imposa la seva llei, és l’humà qui ha d’acceptar les regles, igual que qualsevol altra espècie en l’ecosistema, si no acceptem la natura tal com és, ens convertim en una greu espècie invasora. Se’ns va dotar d’intel·ligència, però de poc serveix per a qui no s’adona que el “enemic” no és l’ós, ni el llop, ni el linx, ni la guineu …, el veritable conflicte i enemic de l’humà és el seu propi EGOISME .

Com a resposta, la pròpia Natura ens mostra les seves accions i comportaments que no agraden a tothom per igual, però que han d’acceptar-se i aprendre d’elles perquè la intel·ligència de la qual presumim com “homo sapiens” esbrinin que l’error no són de les feres de les muntanyes i els seus boscos, si no del “ego” individual de cada un.

Importants espècies de fauna autòctona del Pirineu han estat víctimes al llarg de l’últim segle de la depredació humana, arribant fins i tot a l’extinció de l’espècie en el territori. La solució no és repetir els mateixos errors sinó afrontar-los amb intel·ligència, diàleg i resoldre els conflictes per beneficiar les dues formes de vida.

Animals i humans tenen el mateix dret a viure en el territori i hàbitat que els va veure néixer i créixer o que per circumstàncies es van traslladar buscant altres oportunitats, però no té més drets uns més que altres. Tots som iguals d’importants i vulnerables als ulls de la Mare Natura.

Albert Sater i Berniz
Secretari General d’Ipcena-EdC i Responsable de l’Àrea de Fauna

Entrega ahir de entrega de signatures en defensa de l’Ós als Pirineus al Departament de Territori de la Generalitat (Foto Ipcena)

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Opinió

La secció d'Hola Lleida on trobareu l'opinió de les personalitats, organitzacions i entitats més importants de Ponent.