“El Mundial del Japó” de Joan Pifarré

0

No, no m’he equivocat ja sé que el Mundial 2018 s’ha celebrat a Rússia però és que no me’n puc estar de reivindicar la selecció del Japó. I direu, per què? Doncs perquè ens han ensenyat una altra cara del futbol, la de la noblesa i els valors perduts.

Van quedar eliminats davant de Bèlgica en un agònic partit que guanyaven 0 a 2 i que van acabar perdent per 3 a 2 en el temps de descompte, concretament al minut 94 amb gol de Chadli. Una eliminació dura i dramàtica després del bon futbol desplegat durant tot el Mundial.

Els jugadors després d’aquest revés esportiu van anar al vestidor i en acabar van deixar-lo més net del que el van trobar en agraïment als treballadors de l’estadi rus que vetllaven pel seu confort. Els jugadors van deixar un cartellet escrit en rus on es podia llegir: gràcies! Busqueu la imatge per la xarxa és exemplar.

I, mentre això passava al vestidor, a la grada l’afició nipona va anar marxant deixant tota la seva zona de la graderia en perfectes condicions i recollint la brossa que havien generat. Quin exemple!

Just després de l’eliminació Catalunya Ràdio va entrevistar a Miguel Ángel Lotina, entrenador basc, que actualment dirigeix l’equip del Tokyo Verdy. Lotina explicava que els futbolistes joves arriben a entrenar una hora abans per ajudar als encarregats de manteniment del club. Joves futbolistes que alguns d’ells formen part de les seleccions nacionals d’equips sub-18 o sub-20 però que segueixen aquesta tradició per respecte i compromís. També explicava Lotina que un cop a l’any fan jova com antigament es feia les Partides de l’Horta. Per cert, a la Partida Mariola encara conserven aquesta entranyable tradició. Alguns direu, i què és fer jova? Doncs, trobar-se un dia tota la comunitat per sortir al carrer i netejar la partida, arreglar camins i condicionar marges. En el cas dels jugadors japonesos surten un cop a l’any al seu barri i es passen tot un matí netejant-lo per demostrar respecte a la seva comunitat.

Però, i perdoneu l’atreviment, Lotina va espatllar l’entrevista quan va dir que als jugadors japonesos els mancava la picardia dels jugadors sud-americans o europeus per arribar a guanyar títols. I penso, si l’exemple que han de tenir són les pèrdues de temps deliberades, o les lesions fictícies i teatrals que fan jugadors de la talla de Neymar o quan el mateix Piqué nega un penal claríssim. Si això és el que han d’aprendre els japonesos millor que segueixin amb el seu estil, que siguin nobles i purs com han demostrat amb exemple. La meva admiració cap a aquesta manera d’entendre el futbol. Perquè els que han de canviar no són ells, són tots els altres i per això vull dir que aquest és el Mundial on, al meu criteri, ha guanyat el Japó.

Joan Pifarré

 

No m'agradaM'agrada (0, 2 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Joan Pifarré

En Joan és pedagog i pagès a l'Horta de Lleida. A Hola Lleida escriu la seva columna mensual "Filosofia de Pagès".