“El paisatge de Lleida, un bé pel gaudi de tothom” de Fèlix Larrosa

0

L’aprovació de la primera Ordenança del Paisatge en el ple de la Paeria del 29 de juny suposa un pas endavant molt important en la protecció dels elements que conformen la identitat de Lleida i, desitjo, que també sigui una fita que permeti millorar l’estima de tots els lleidatans i lleidatanes cap a la seva ciutat.

Amb l’aprovació d’aquesta eina, Lleida converteix la percepció d’un entorn agradable, endreçat i harmònic en un dret de tots els ciutadans i ciutadanes, que preval en l’espai públic. L’Ajuntament es dota de la capacitat d’intervenir i regular els usos i activitats per tal de garantir la preservació del paisatge de la ciutat, que ha de ser entès com un bé públic. Ho fem tenint en compte no només criteris urbanístics i arquitectònics, sinó també altres punts de vista que fins ara era més difícil valorar, com els valors culturals, artístics, etnològics, històrics i naturals que doten l’espai públic del seu caràcter propi.

Parlo expressament de valors naturals, perquè una de les aportacions més innovadores de la nova ordenança és que no només té en compte el paisatge urbà –la trama urbana i els seus edificis més o menys singulars– sinó que també intervé en l’espai natural i rural, que a Lleida té un pes cabdal per la presència de l’Horta. Garantir la sostenibilitat paisatgística de l’entorn natural de la ciutat és una de les prioritats d’aquest nou text.

Dotem d’una protecció especial des del punt de vista del paisatge els elements més preuats de la ciutat, com són la façana fluvial, les visuals del Turó de la Seu Vella, els Camps Elisis i el Turó de Gardeny i posem en marxa una carta de colors que garantirà l’harmonia paisatgística del Centre Històric i l’Horta.

Volem protegir la identitat de la ciutat, no per limitar res, sinó per fer que el nostre patrimoni llueixi més que mai i siguem un referent tant pels veïns i veïnes de Lleida com per tots aquells que ens visiten. Per fer-ho, potenciarem la Comissió Municipal de Patrimoni i de Paisatge, que serà l’encarregada de vetllar pels valors que defensa aquesta ordenança.

L’elaboració de l’Ordenança del Paisatge ha estat un procés molt laboriós que hem fet pas a pas, amb gran cura i un treball molt transversal entre els diferents departaments municipals. Es va iniciar fa dos anys i ha passat per la celebració de tallers participatius, redaccions diverses en forma d’avantprojecte i projecte, i un ampli procés de participació ciutadana, en el qual hem recollit aportacions dels grups municipals, d’entitats com la Federació d’Hostaleria i el Col·legi d’Enginyers Tècnics, i de particulars. Les meves felicitacions a l’equip tècnic que ho ha fet possible.

Vull aprofitar aquestes ratlles per demanar la complicitat de tots i totes. Sense una col·laboració constructiva entre l’administració i la ciutadania, entre l’àmbit públic i el privat, res és possible. Necessitem el compromís de tothom per poder gaudir una ciutat bella, bonica i endreçada, de la qual enorgullir-nos. Fem-ho realitat.

Fèlix Larrosa
Tinent d’alcalde
Regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat
Ajuntament de Lleida

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Opinió

La secció d'Hola Lleida on trobareu l'opinió de les personalitats, organitzacions i entitats més importants de Ponent.