El Ple de la Paeria rebutja posar el nom d’1 d’octubre a la plaça del CAP de Cappont de Lleida

0

Els grups municipals del PSC, Ciutadans, el Partit Popular i la regidora no adscrita Rosa Maria Salmeron han tombat la moció que demanava posar el nom d’1 d’octubre a la plaça que hi ha davant del CAP de Cappont, tal com havia demanat el Comitè de Defensa de la República (CDR) d’aquest barri de Lleida. La resta de grup hi ha votat a favor. La regidora republicana Núria Marín ha recordat com va viure la ciutadania de Lleida la jornada del referèndum d’autodeterminació: “l’1 d’octubre ens vam trobar amb unes forces policials estatals exercint la violència de forma arbitrària i desmesurada. Ens van atonyinar, estomacar i ferir a tots perquè si fereixen la meva veïna també em fan mal a mi.” Marín ha defensat que “els espais públics han de ser plurals i no neutrals com alguns defensen” i ha recriminat al govern de Ros que “se’ns obliga a homenatjar el passat ignominiós amb carrers franquistes i se’ns nega honorar la defensa de la democràcia”.

@ercpaeria

Moció del carrer marquès de la Ensenada

El ple sí que ha aprovat la moció de la Plataforma 8 d’abril que demanava treure el nom del genocida del poble gitano Marquès de la Ensenada d’un carrer de Llívia. El PSC, igual que el PP i Salmerón, s’ha abstingut.

El president d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha defensat que als carrers de Lleida no hi ha d’haver lloc per genocides ni franquistes: “no pot ser que al s. XXI encara quedi tot un poble tan marcat, denigrat, difamat, desacreditat. Lleida és ciutat gitana en la seua història, però també en el seu present. El Marquès de la Ensenada era com Hitler, no pot tenir un carrer.”

Contracte de les TIC

El ple ha tombat -amb el vot negatiu del PdCat, ERC-Avancem, Cria i Comú i l’abstenció de C’s- el plec de clàusules administratives particulars i tècniques per a la contractació del servei integral de les tecnologies de la informació i de les comunicacions per 7,5 milions d’euros per als propers 5 anys.

Carles Vega, ha titllat d’ “inacceptable perquè afectarà el següent mandat, suposa l’absoluta externalització del servei i es deixa en mans de tercers tota la xarxa TIC i de telefonia municipal, Guàrdia Urbana inclosa.”  A més, ha denunciat que, una vegada més, “les clàusules èticament i socialment responsables tenen una presència testimonial i irrisòria: ni rastre de clàusules mediambientals ni pla d’igualtat ni contra l’explotació infantil ni per una contractació justa, etc, i el gran volum evita que hi pugui accedir cap empresa local.”

Pla Mariola i “Josefines”

D’altra banda, el ple ha aprovat l’inici dels treballs d’estudi i diagnòstic del projecte Pla Integral Mariola i del projecte “Josefines”.

La regidora Núria Marín ha lamentat que l’any 2004 ja es van anunciar mesures al barri de la Mariola que no s’han implementat i confia “quan s’acabi els treballs tinguem una mirada àmplia de la realitat del barri, mancances, necessitats i també possibilitats i oportunitats.” Per això ERC-Avancem hi ha votat favorablement.

En canvi, el grup d’Esquerra s’ha abstingut a l’expedient de les “Josefines” perquè no deixa clar quina serà la seva funció: “es barreja l’alberg per a persones sense llar, temporers i fins i tot sembla obrir la porta a l’atenció de dones víctimes de violència de gènere”, ha destacat Marín.

Ordenances

El ple també ha aprovat inicialment l’Ordenança del Paisatge de Lleida. ERC-Avancem s’hi ha abstingut. El portaveu del grup, Josep Maria Baiget, ha recordat que “ja fa 11 anys que vam reivindicar la necessitat de fer-la” i ha destacat que “les nostres aportacions han millorat les estratègies de facilitar la instal·lació de nius de fauna alada protegida, han ampliat la seguretat en les obres a la via pública i han potenciat l’enjardinament de les cobertes”, malgrat que n’hi ha altres que no s’han acceptat. També s’ha aprovat per unanimitat l’Ordenança reguladora dels abocaments al sistema públic de sanejament.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.