El PSC, C’s, el PP i Salmeron tomben dos mocions per descriminalitzar els CDR i demanar l’alliberament dels presos polítics

0

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha tombat, amb els vots contraris del PSC, Ciutadans, PP i de la regidora no adscrita Rosa Mari Salmerón, una moció presentada conjuntament per la resta de grups per tal que la Paeria expressés el suport de la institució a la “criminalització” dels Comitès de Defensa de la República (CDR) per part de “l’aparell de l’estat espanyol” i a “l’equiparació de les seves accions a la ‘kale borroka’ i a actes terroristes”. Tampoc s’ha aprovat una altra moció, presentada també de forma conjunta pel PDeCAT, ERC, Crida i Comú, en favor de l’alliberament dels “presos polítics” i que també exigia les “garanties necessàries” a l’Estat per facilitar el retorn dels polítics “exiliats”. La proposta ha quedat rebutjada pels vots en contra de l’equip de govern, Cs i PP.

Moció a favor dels CDR i dels presos polítics

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya-Avancem a la Paeria, Carles Vega, ha demanat a l’alcalde i al grup del PSC que “deixin de donar cobertura als tardofranquistes i als neofalangistes, deixin de criminalitzar els CDR i que s’aliniïn al costat de les persones i del patiment dels lleidatans per tal que l’Ajuntament de Lleida deixi de ser una vergonya per molts.” Així, també ha defensat que “qualificar de terrorisme les accions pacífiques i legítimes dels Comitè de Defensa de la República com aixecar barreres de peatges o talls de carreteres suposa un insult a les víctimes de terrorisme i una banalització del fenomen.”

Ple abril a la Paeria

Durant la votació, regidors d’ERC-Avancem, PdeCat, Crida i Comú i gent del públic han mostrat cartells solidaris amb els Comitès de Defensa de la República amb el text “Sóc CDR”. Pel que fa a la moció dels presos polítics, Vega ha tornat a reclamar l’alliberament de Sànchez, Cuixart, Junqueras, Forn, Turull, Rull, Romeva, Bassa, Forcadell i el retorn de Puigdemont, Rovira, Serret, Comín, Puig, Ponsatí i Gabriel.  També ha denunciat que “Llarena ha entrat al Parlament per decidir qui pot ser i qui no pot ser president de la Generalitat.”

El president del grup municipal del PDeCAT, Toni Postius, ha assegurat que el govern espanyol “es dedica a acusar els CDR de ser violents i terroristes” perquè els molesta que la gent s’organitzi. “Perseguir, anenaçar i fer por és d’èpoques en blanc i negre”, ha assegurat, i ha afegit que “com que són incapaços de convèncer la ciutadania catalana que la millor opció sigui quedar-se a Espanya, opten per la persecució i per atemorir”. La moció també ha estat rebutjada pel tripartit del 155.

El PDeCAT també ha cedit part del seu torn d’intervenció a Òmnium Cultural i a l’ANC. La coordinadora de l’Assemblea a Lleida, Rosa Burrell, ha repartit llaços grocs a tots els regidors. “Poseu-vos-els a la solapa o guardeu-los en un calaix per quan els hàgiu de dur per un dels vostres”, els ha dit. Per la seva part, la regidora Cristina Simó ha advertit que “la justícia, quan no és justa és injustícia i pot arribar a ser venjança”.

Moció de memòria històrica

En el ple d’avui també s’han tomba dues mocions més sobre memòria històrica: la de Joves per la República que demanava un homenatge al jove independentista assassinat per feixistes al País Valencià fa 25 anys Guillem Agulló i una altra moció que reclamava el reconeixement públic dels represaliats que van alçar el complex militar de Gardeny. La regidora republicana Núria Marín ha demanat “memòria i reparació” i proclamat que “reivindicar un estat propi és legítim”, en la defensa de la moció de l’entitat Joves per la República per fer un homenatge al jove independentista Guillem Agulló. El PDeCAT havia proposat una esmena perquè es fes un centre d’interpretació a Gardeny, que tampoc ha prosperat.

El ple aprova les bases d’una nova convocatòria municipal d’ajuts a la rehabilitació dels edificis

El Ple Municipal celebrat avui ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals les bases d’una nova convocatòria municipal d’ajuts a la rehabilitació dels edificis de Lleida situats al Centre Històric i els nuclis antics de Magraners, Bordeta, Cappont, Secà de Sant Pere, Balàfia, Pardinyes i Mariola, per tal d’incidir en el manteniment i la millora de les condicions de seguretat, salubritat, ornament públic, habitabilitat, accessibilitat, i sostenibilitat i ecoeficiència, als efectes d’evitar situacions de risc per a la salut i la seguretat de les persones o béns, i de desocupació permanent dels habitatges. La dotació econòmica és de 150.000 euros.

Les actuacions objecte d’ajuda són aquelles obres de manteniment, conservació i rehabilitació necessàries per esmenar les possibles deficiències detectades en la inspecció tècnica de l’edifici (ITE), referides als elements comuns dels immobles, a la millora de la sostenibilitat i l’ecoeficiència dels edificis, a l’assoliment d’una millor adequació a les condicions bàsiques d’accessibilitat universal i al compliment de les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges, als efectes d’evitar situacions de risc per a la salut i la seguretat de les persones o béns, i de desocupació permanent dels habitatges

Per poder optar a les ajudes, els edificis havien d’haver estat sotmesos a la inspecció tècnica de l’edifici (ITE) i/o al Certificat de Seguretat i/o a una ordre d’execució dictada per raons d’urgència. A més a més, les obres de manteniment, conservació i /o rehabilitació de l’edifici, per a l’esmena de les deficiències detectades en les inspeccions tècniques, han d’estar executades. I, finalment, els edificis han de tenir una antiguitat de més de 45 anys, llevat dels casos d’actuacions derivades de situacions de risc per a la salut de les persones o la seguretat de persones o coses.

Solidaritat amb les víctimes de violència masclista

El Ple Municipal ha manifestat al principi de la sessió la solidaritat de tot el consistori amb les víctimes de violència masclista i delictes contra la llibertat sexual, arran de la sentència del cas “La Manada”.

 

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.