Enric Mir, sensacions i emocions gastronòmiques i aposta clara per la recerca científica en una Fira que any rere any creix, i dóna millor imatge

0

“Any rere any aconseguim créixer i donar millor imatge” així defineix l’alcalde de les Borges Blanques el paper clau que juga la Fira de l’Oli en l’entrevista que li hem fet a Hola Lleida. I no és per a menys. Des d’avui i durant tot el cap de setmana la capital de les Garrigues es transforma en la capital de l’oli, tant a la demarcació de Lleida com al conjunt de Catalunya i agafant cada cop més pes a l’estat espanyol. Una Fira que aquest any vol apostar per les “sensacions i emocions” amb propostes gastronòmiques, xefs amb estrella Michelin i iniciatives de molts tipus que estan fent, de mica en mica, més gran un certament que ha esdevingut un referent a Ponent. Un moment de l’any, on fins i tot les activitats paral·leles que s’hi fan es consoliden, com la Cursa de l’Oli. Per cert, si volen saber com és el seu pes en oli de qualitat, han de participar en la carrera. És un dels premis d’aquesta edició!

Entrevistador (E): Hem vist l’impacte comunicatiu que ha tingut els xefs amb estrelles Michelin que participaran en la Fira d’enguany. A part d’ells, quines novetats ens ofereix el certamen en aquesta edició?

Enric Mir (EM): Sí! Veure com ells mateixos es presten a participar d’aquesta Fira, i que aquesta sigui un referent promocional per a ells és molt positiu. A nosaltres ens serveix de cara a l’atenció al públic i als visitants, perquè es crea una sinergia prou interessant. Cal destacar la seva col·laboració a través de nous plats, elaborats amb un oli de màxima qualitat. Volem parlar de sensacions i emocions que és el que ens convé a través d’aquesta presència dels cuiners, i poder donar bones sensacions i emocions al públic que ve a buscar una experiència nova a escala gastronòmica. També a través d’una experiència amb el territori de les Garrigues, i a través d’una proposta turística i patrimonial en el cor de la comarca, a les Borges. Hem de recordar l’important que és el lloc clau d’Història. I es pot explicar a través d’un personatge com fou el diputat, i després President, Francesc Macià, amb el llegat que ens va deixar al Centre d’Interpretació. A part, aquesta setmana hem inaugurat un espai molt rellevant per nosaltres, on la gent de Borges va viure com va poder una experiència desagradable com fou la Guerra Civil. Allí s’ha realitzat un espai interpretatiu en un ambient que fou dedicat a fer de refugi, amb la recreació de l’experiència d’una família que vivia allí a prop i que va viure uns moments traumàtics, revivint i emocionant-nos amb el que van patir. Tot plegat és alhora una proposta a escala de Casc Històric de les Borges en el marc de la Fira. Cal felicitar a l’empresa que ho ha fet, perquè ha estat un repte per a ells i ha tingut un gran resultat. Hi haurà també una segona jornada tècnica, amb col·laboració de l’IRTA, dedicada al que és coneixement i investigació del sector de l’oli. Un repte important per a un sector que vol estar en primera línia en els reptes que té de futur.

E: L’any passat les xifres de visitants foren excel·lents, amb 72.000 visitants, als que se suma 69.000 litres d’oli venuts, quines són les previsions per enguany?

EM: Bé, bàsicament ens movem entre aquests estàndards que són molt optimitzats, i com tot depèn de les circumstàncies de l’any, de la collita, de la climatologia. També de com hagin anat les vendes al territori, perquè cada cooperativa munta la seva pròpia jornada en l’àmbit de la Fira. El que fem a les Borges és recollir tot un sector i poder apostar per un nivell d’excel·lència i d’imatge cap a l’exterior prou potent i interessant, en una comarca que s’ha construït i s’ha dignificat a través d’aquesta cultura de l’oli. Això és el que volem representar a través de la imatge i de les sensacions al certamen de la Fira que està en la seva 55a edició. Any rere any aconseguim créixer i donar millor imatge d’aquest producte meravellós de gran qualitat.

E: Fa uns dies quan es va fer la presentació al Parador del Roser de Lleida, hi havia l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, perquè aquest any hi ha un agermanament amb la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra del seu municipi. Ens pot explicar en què consisteix aquesta iniciativa?

EM: Cada any, en el marc de la fira, estan les complicitats que puguem generar amb algun sector, amb alguna fira o alguna institució. Enguany hem trobat molt apropiat poder agermanar dues fires d’un reconeixement important en l’àmbit de les terres de Lleida, que és el rebost gastronòmic de Catalunya. Vam veure que podia haver-hi molta sintonia i de seguida vam estar d’acord en establir un agermanament que s’escau. Necessitem la complicitat mútua per seguir creixent.

E: Ja per acabar, quines activitats paral·leles es faran durant la Fira?

EM: Cada edició intentem guarnir una mica més la proposta per a tots els públics. Enguany l’element solidari és importan, i a través de la FECOLL farem provar producte típic de les terres de Lleida, que és el caragol. S’oferiran 800 racions, i els fons recaptats aniran a una finalitat solidària de Càritas de les Borges. També hi ha un component de veure la Fira en femení, amb l’aportació de Pilar Rahola a la inauguració, i la cloenda a través d’una diputada del territori que ha estat protagonista pel que fa al Procés, com és la Ramona Barrufet. El component femení és un element destacable en aquest moment, però sobretot de cara al futur. Més propostes interessants són viure en primera persona el que és l’experiència de collir olives al camp al voltant d’una cabana de volta, amb el que comporta això a escala de vivència, d’un esmorzar a la brasa com se sol fer al territori, collir les olives amb la duresa de la climatologia d’aquests moments, i treure’n el producte que és l’oli dels fruits collits. És quelcom que engeguem enguany i que volem aprofundir en pròximes edicions. Sobretot volem donar un component de propostes interessants al voltant de la Fira de tot el que és una ciutat bolcada i un territori clau. Altres coses que hi haurà, per exemple un trenet turístic pel centre històric, que a través d’un guia es visualitzarà tots els elements patrimonials de les Borges i tenir una visió més clara del que ha suposat aquesta ciutat. En el seu moment vam tenir més de 60 molins d’oli! I era un referent per a Catalunya i de cara a l’exterior, perquè des d’aquí sortien trens sencers carregats d’olives cap als ports de la Mediterrània. Cal recuperar aquests missatges potents. D’altra banda la Cursa de l’Oli es consolida cada any més com a proposta, amb un públic que ja espera aquesta cita per poder córrer a través d’uns paisatges extraordinaris que tenim a les Garrigues. Finalment el gran concert que suposa tenir un grup important, que és un atractiu pel jovent. Aquest any comptarem amb la participació del Txarango, potser el grup estrella de Catalunya.

Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.