FiraTàrrega 2018 convidarà a rellegir l’espai públic contemporani a través de les arts de carrer

0

FiraTàrrega 2018 tindrà lloc del 6 al 9 de setembre. Aquesta edició culmina el trienni que ha promogut els actius de les arts de carrer i que va començar el 2016 amb la interculturalitat, seguit de la participació de la passada edició i que tancarà aquest 2018 amb la mirada posada a rellegir l’espai públic. Enguany FiraTàrrega presenta 50 peces escèniques, provinents de 8 països, on hi destaquen 30 estrenes.

Fira Tàrrega 2017

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats, on es presentaran 50 espectacles nacionals i internacionals, 12 dels quals han comptat amb el suport a la creació de FiraTàrrega. Durant els 4 dies de Fira, tindran lloc un total de 227 sessions, ubicades en 22 espais d’exhibició.

Rellegir l’espai públic, actualitzar-ne la mirada, entendre i celebrar el carrer. Aquesta ha estat la intenció de la Fira des de sempre, i aquesta és la intenció que subratllem aquest 2018. A partir de la programació d’aquest any mirarem al passat per entendre el present, i al present per encarar el futur.
La Compagnie Lucamoros obrirà FiraTàrrega 2018 amb La Tortue de Gauguin, un espectacle de carrer interdisciplinari que combina la pintura en directe, el teatre d’ombres i la música escènica. Una peça que mostra el procés d’elaboració d’una obra gràcies a una dramatúrgia visual que té lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i música en viu. Un políptic de metall, un retaule contemporani que reivindica la màgia de la creació i la condició efímera de l’art.

Enguany FiraTàrrega vol retre homenatge als clàssics contemporanis i al codi teatral a l’espai públic. Una tradició avalada per la presència de grans noms nacionals i internacionals. N’és un exemple la companyia Adhok, que estrenarà a l’Estat espanyol la seva trilogia d’espectacles que reflexionen sobre la joventut i la vellesa (Issue de Secours, L’envol i Le Nid). D’altra banda, Joan Català presentarà en aquesta edició 5.102 m/s un treball en procès que es convertirà una peça de carrer i una altra de de sala a partir de 2019.

També els polonesos Teatr KTO estrenaran Peregrinus i la reconeguda companyia anglesa Chameleon portarà a Tàrrega dos dels seus principals espectacles Of Man and Beast i Witness This. Altres noms destacats són Teatro do Mar, que debutarà a FiraTàrrega amb el seu Insomnio o NoFit State Circus & Motionhouse amb l’espectacle BLOCK.

De la mirada del passat a la celebració del present, a la curiositat i les ganes de seguir creixent. Destaquen les darreres creacions de: Les Impuxibles i el seu primer espectacle de carrer Painball, la proposta que fan Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb Escargots, Hui Basa amb Tha Tzpar (L’espera) o bé Humanhood i la breu peça de dansa Orbis. També visitarà Tàrrega LaSala, la companyia basca de dansa contemporània que des de 2013 investiga el llenguatge físic i els seus vincles amb una estètica actual; ho veurem amb dos dels seus espectacles, FEMALE i I U. No podien faltar Espera de la Companyia de Circ ‘eia’ i la peça de dansa Labranza del Colectivo Lamajara.

Del present encarem el futur, una reivindicació de les arts de carrer, del relleu generacional i les altres maneres de fer carrer amb propostes com les de Silere, formada per exalumnes del Màster de Creació de FiraTàrrega; el Colectivo Ameno que presentarà Saunterer, una performance itinerant que es pregunta sobre la possibilitat de fugir d’un món homogeni en què la realitat es confon amb el capitalisme; i el treball de Calidos feat. Nølah amb Blockchain una instal·lació artística que vol posar el focus sobre la necessitat que la societat cooperi per construir un món millor. També destaquem el solo de dansa Home d’Akira Yoshida, la peça escènica de la italiana Caterina Moroni UN.HABITANTS_To make room for us o l’aposta de Becki Parker & Vero Cendoya que amb Hunting for the unicorn treballen en una investigació conjunta per oferir dues visions al voltant de l’autisme, una col·laboració entre FiraTàrrega i el festival britànic Stockton International Riverside Festival (SIRF).

D’altra banda, FiraTàrrega continua la col·laboració amb la Mostra d’Igualada – Fira de Teatre Infantil i Juvenil i l’Associació de Teatre per a tots els Públics per a oferir un programa de visualització i internacionalització d’espectacles familiars catalans. Amb ells presentem quatre peces pensades per al mercat internacional: Mumusic Circus amb Flou Papagayo, Zum zum Teatre i Quim Bigas que presentaran a Tàrrega Hippos, Asteroid la darrera producció dels Campiguipugui que, dirigida per Toti Toronell, combina els titelles i els actors reals amb l’objectiu d’aconseguir un impacte sorprenent i transformador a l’espai públic. També dirigit al públic familiar trobem CreaMoviment amb Un món de cartró una proposta on grans i petits es relacionen amb un món de cartró transformant l’espai. Les set diferències d’El Pont Flotant serà també un dels plats forts de l’edició 2018 de FiraTàrrega.

Enguany FiraTàrrega ha convidat 16 espectacles internacionals, d’entre els quals en destaquen les propostes mexicanes i xilenes. La relació amb Mèxic continua de manera orgànica, des de diferents àmbits, amb la presència de mexicans instal·lats a Catalunya després del seu pas pel Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega o les estrenes de materials mexicans que triomfen a les cartelleres globals.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.