Ipcena denuncia la contaminació i la falta de cabal del riu Segre que augmenta la presència de mosca negra

1

L’entitat ecologista Ipcena denuncia la contaminació i la falta de cabal del riu Segre al seu pas per Lleida, en un dels rius més “degradats” del país, segons indiquen en un comunicat, el que explicaria la proliferació de mosquits i mosca negra a la ciutat. Es per això que Ipcena demana que s’apliquin “mesures estructurals que plantegin solucions definitives”. L’entitat insisteix que aquest tram del riu “és dels més degradats del país” i assegura que la proliferació d’insectes no és “un fet purament temporal contràriament al que diu l’ajuntament de Lleida”. En aquest sentit, Ipcena demana que es creï “una comissió municipal a la Paeria amb la participació dels partits, la Universitat de Lleida, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i les entitats ambientals per plantejar solucions viables i deixar d’amagar el problema”.

Per una banda, el grup ecologista denuncia que actualment la companyia Endesa no deixa el cabal mínim aprovat pel Segre al seu pas per Lleida, d’entre 3,5 a 5 metre cúbics per segon, un cabal que igualment Ipcena considera “del tot insuficient”. L’entitat exigeix un cabal amb unes dotacions que oscil·lin entre els 14 i els 18 m3/s. aprovades pel ple de la Paeria, el Parlament i l’ACA.

A més, assenyala quatre fonts de contaminació que volen denunciar a l’ACA i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. La primera és que la partida de Llívia “aboca totes les seves aigües fecals no depurades al riu Segre abans de la Mitjana, una actuació que és contaria a la normativa europea i catalana”. També afirmen que “la sèquia de les Canals que prové de les poblacions del nord del Segrià aboca aigües contaminades a la Mitjana” i que el riu Noguerola (afluent del Segre que aporta les seves aigües a l’alçada de l’avinguda del Segre) “continua abocant aigües contaminades després de gastar prop de 3 milions d’euros en la seva depuració”. Per últim, també indiquen que “l’aplicació d’adob a la gespa del riu Segre especialment al marge Esquerre, acaba a les aigües del riu Segre augmentant la contaminació de les seves aigües”.

Creixement de les algues on prolifera la mosca negra

Segons Ipcena, el primer símptoma de la falta de cabal i la contaminació és “el creixement exponencial d’algues, unes plantes aquàtiques que, especialment a la nit, redueixen l’oxigen de l’aigua i provoquen la mort de bona part de la fauna piscícola”. El grup ecologista afegeix que en els filaments de les algues és on la mosca negra diposita la posta i es desenvolupen les larves “en tenir les condicions ideals de temperatura, alimentació i poc corrent per ser desplaçades”. I conclou que “si no s’apliquen les mesures necessàries per a la descontaminació i s’acompanya de major cabal, el focus de mosca negra augmentarà i el risc sanitari creixerà, afectant sobretot la gent gran i els infants”.

Riu Segre. Foto Ipcena

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.