Jordi Llevadot, de Finques Mallol, “Necessitem més oferta de lloguer perquè el mercat està saturat de demanda”

0

El sostre és una de les necessitats bàsiques de qualsevol persona i família. En els temps on el més fàcil és anar a mirar una web, en Jordi Llevadot (Lleida, 1976), responsable de Finques Mallol, ens explica perquè és important consultar i ser assessorat per experts en aquest mercat. Amb ell parlem dels pisos i lloguers més sol·licitats, de la situació actual d’aquest sector, i el més important, la necessitat urgent de més oferta de lloguer per poder fer front a tanta gent que en demana. Una bona oportunitat per tenir tota la informació sobre aquest camp de les mans d’un dels millors experts lleidatans en la matèria. 

Entrevitador (E): És millor moment per comprar o per llogar?
Jordi Llevadot (JLL): Per comprar és bo perquè els preus són baixos. El que passa és que ha d’haver-hi capacitat econòmica per comprar. No tothom la té avui en dia. L’altra opció que et queda és llogar, si no pots comprar.

E: Sobre quins preus de compra ens movem actualment per Lleida?
JLL: Depèn. Hi ha un ventall bastant ampli. Per exemple amb el tema bancari pots trobar coses molt tirades de preu. Fins i tot a 15.000 euros, que mai n’havíem vist. Són pisos que s’han d’arreglar, possiblement sense ascensor, però et surt més barat un pis d’aquests que un cotxe nou.

E: I en lloguer, sobre quins preus en movem?
JLL: Els preus de lloguer entre 400 i 500 és el que es lloga i el que toquem nosaltres. Els preus inferiors a aquests, estan molt buscats. Ha augmentat tant la demanda de lloguer, que aquests pisos de 300 euros, perquè sovint el “boca boca” va molt de pressa, és a dir, algú que marxa i està pagant aquesta quantitat i ja li diu a algun conegut. Es lloguen molt ràpidament. També n’hi ha més de 500, però és un altre tipus d’oferta i et ve un altre tipus de client per veure aquests pisos.

E: Diuen que el mercat immobiliari ha millorat, estaries d’acord?
JLL: Sí que hi estic d’acord. Ha millorat una mica. Els bancs s’obren una mica, encara que només sigui pel seu producte, i els preus estan barats. Els pisos que abans valien moltíssim, estan barats.

E: Quines mancances hi veus en aquest mercat?
JLL: Falta oferta de lloguer. Perquè és bona oportunitat per comprar, però com et deia, no tothom té capacitat. I la demanda de lloguer s’ha disparat bastant. Nosaltres érem una agència que teníem molt producte de lloguer, i a més a més de pisos grans i petits, i ara no en tenim tanta. Sempre havíem tingut molts clients, molts propietaris que posaven el seu pis per a llogar. Però ara, o el tenen llogat o el tenen a la venda, però l’oferta ha baixat. I llogàvem molt!

E: Per què creus que ha estat això?
JLL: Jo crec que ha sigut per la situació del mercat, està clar. Perquè hi ha moltes persones que no s’han pogut comprar el seu habitatge. Els de la meva generació, quan vam haver d’accedir al’habitatge, totes les parelles s’ho compraven. Però avui no poden. Com n’hi ha força de persones que avui segueixen necessitant sostre, han hagut d’anar al mercat de lloguer, i aquest s’ha saturat. També la migració ha comportat un augment de la demanda, a part que tradicionalment és un client que no compra, lloga. Imagina’t, hem passat de tenir molta oferta de lloguer, a mesos que et pregunten i no saps que oferir-li perquè no n’hi ha. Necessitaríem que al mercat hi hagués més oferta de pisos de lloguer, perquè en falta.

E: I que es podria fer per millorar aquesta situació?
JLL: Difícil resposta. Hi ha molts habitatges que estan en cartera de venda, que veus que no surten perquè no hi ha demanda. Llavors els hi fas la pregunta de si no preferirien anar-lo llogant mentre arriba un altre moment millor per la venda. Hi ha gent que et diu que sí i d’altres que no, perquè depèn una mica de la situació personal de cadascú. I ens està passant a moltes immobiliàries això, perquè la gent t’ho explica, i molts clients, quan els hi dius que no hi ha pisos de lloguer, et diuen: “Òndia, em dieu tots el mateix”. Després hi ha el fet que a molts propietaris els hi fa por llogar, pel risc que suposa per un tema d’impagament, destrosses, etc. Qui ho pot aguantar, prefereix tenir-lo tancat. Sí que hi ha el tema de les assegurances. Però demanen molta cosa, i no tothom hi pot accedir. Demanen tanta documentació gairebé com si et compressis un pis! I els propietaris, quan lloguen, volen estar molt segurs.

E: Quines característiques et demanen més la gent quan busca un pis?
JLL: El típic és tres habitacions, 80 metres. Apartaments de dues habitacions també solen ser molt demanats. Els pisos molt petits, com apartaments d’una habitació, o pisos molt grans amb quatre o més, poc es demanen. Els de tres habitacions i 80 metres, 70 metres, 2 habitacions o 65 metres són més habitual perquè després també van en consonància amb el preu, entres les xifres que dèiem abans, que és el que pot assumir una família mitjana.

E: Com veus el mercat de cara al futur?
JLL: Jo crec que anirà millorant. Perquè això dels pisos barats s’acabarà, i els bancs tard o d’hora es tornaran a obrir de veritat, i no només pel seu producte. Amb el producte amb particulars a la banca encara li costa una mica. Es venen molts de pisos, però entre particulars costa una mica més.

E: A la gent que es vulgui comprar un pis, quina recomanació li faries? A part de venir a finques Mallol, és clar.
JLL: (Riu) Exacte, t’ho anava a dir també (Torna a riure). Que mirin molt. Perquè és molt fàcil mirar les webs. Tots ho mirem, i sens dubte aquest serà el primer pas. Si decidim canviar d’habitatge, el primer és mirar internet. Però després que vagin a aconsellar-se. Perquè realment has de fer una tria a les webs, que amb el munt d’informació que hi ha, has de saber analitzar.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.