La Paeria presenta l’estudi per implantar la recollida porta a porta a Lleida

1

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa, va presentar ahir l’estudi tècnic que ha realitzat l’empresa Spora Serveis Ambientals, per implantar la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat que s’iniciarà amb una prova pilot que servirà per valorar l’efectivitat del nou servei. Amb aquesta es pretén en els pròxims anys augmentar fins al 60% la recollida selectiva, que, segons Larrosa “redundarà en una millora ambiental perquè aquests materials es poden reciclar, allargarà la vida de l’abocador perquè s’hi aporten menys residus i també evitarà les despeses del cànon de residus que s’han de pagar per l’abocament d’aquests materials a l’abocador”. 

Larrosa va avançar que el procés de definició del model de la recollida selectiva porta a porta domiciliària a la ciutat no està tancat. És per això que s’està treballant en dues opcions diferents per fer aquesta prova pilot d’implantació del nou sistema. La primera opció és la zona de Pardinyes-Balàfia (en concret a la Rambla que uneix els dos barris) i Ciutat Jardí / Vila-Montcada en què hi ha un total de 6.109 habitatges. I la segona opció és el sector de Bordeta – Copa d’Or en què hi ha 7.348 habitatges. En aquest sentit, el tinent d’alcalde va explicar que perquè la prova pilot sigui efectiva la mostra ha de ser al voltant de 6.000 a 7.500 habitatges. Així, Larrosa va posar en relleu que ara s’inicia un procés de preparació, pedagogia, participació i formació en la zona que finalment es triï per realitzar aquesta prova pilot i que, un cop això estigui assolit, s’iniciarà aquest nou sistema que, entre altres avantatges, segons ha explicat anul·larà la voluntarietat del productor (és a dir, fins ara el ciutadà triava en quin contenidor tirava els seus residus), deixarà de ser anònima (ja que les bosses contindran un ‘tag’ associat a l’usuari/ària que permet el control de l’aportació) i necessitarà la corresponsabilitat de la ciutadania.

Així mateix, el regidor de l’àmbit va explicar que en aquest sistema de recollida selectiva porta a porta domiciliària es mantindrà el contenidor verd per al vidre, que el paper, cartó i envasos serà recollida multi producte, és a dir, anirà en la mateixa bossa amb l’objectiu de reduir la pressió i millorar la logística familiar i que, en funció de les especificitats de les zones i dels habitatges es valorarà fer la recollida de l’orgànica en cubells petits individuals o grans comunitaris. A més, amb aquest sistema la Paeria ha explicat que es reduiria l’impacte de la recollida nocturna.

El tinent d’alcalde va destacar, també, que l’equip de govern de la Paeria pretén oferir un model innovador amb la voluntat d’augmentar els nivells de recollida selectiva a la ciutat en clau de sostenibilitat, en una gestió eficients dels residus i amb un treball conjunt amb la ciutadania que és qui ha de garantir que aquest sistema sigui un èxit, com ja ho està sent en altres ciutats europees.

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.