“La victòria de la presó” de Joan Pifarré

0

Semblarà estrany el títol però doneu marge al contingut i analitzem ben a fons la qüestió. Actualment hi ha a la presó dos líders i activistes ciutadans, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A més d’un grup de 7 polítics i polítiques catalanes vinculades al procés republicà que viu el nostre país. Són Carme Forcadell, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull.

Per altra banda hi ha 7 polítics més exiliats com en Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira.

En total 16 persones privades de llibertat per una qüestió que tinguem la ideologia que tinguem sabem que és un tema polític. I que al final es necessitarà negociació valenta per afrontar solucions i per arribar a acords bàsics per seguir endavant. Temps al temps però això no ho arregla ningú sense pactar i encara que faci tanta por a certs partits ho hauran de fer perquè és la manera de demostrar respecte a qui pensa diferent. Ara amb el canvi al govern espanyol tenim una porta oberta i una oportunitat per tots, espanyols i catalans.

Sabem que consensuar serà i és complicat perquè la confiança es va esquerdar de valent el dia 1 d’octubre amb la virulència dels cossos policials estatals i amb la repressió actual que empresona polítics, intervé l’autonomia, encausa a docents, i amenaça els mitjans de comunicació públics entre d’altres. Però sempre hi ha marge al perdó i a la reconciliació quan l’actitud és sincera i neta. Començar de zero seria una bona solució, un bon punt de partida per això era tan necessari canviar de líders, persones noves amb habilitat i ganes de treballar de valent.

Tornant a les persones que estan a la presó he de dir que tinc la intuïció que s’hauran fet més fortes, s’hauran conegut més a ells mateixos i sortiran reforçades del seu captiveri. Mandela quan va ser excarcerat l’11 de febrer de 1990 va revolucionar la vida de tots els sud-africans, nosaltres tenim 9 persones a la presó per un abús del recurs de presó preventiva. Mandela s’hi va passar 28 anys i en va sortir amb una gran energia que li va valer dirigir el seu país, cada dia que passa la força dels presos polítics és més gran i quan surtin seran imparables perquè seran millors i tindran les conviccions reforçades.

Seguint l’estela de Mandela voldria compartir unes frases que demostren que el seu captiveri no va ser en va. Va deixar escrit:

“La major glòria no és no caure mai, sinó aixecar-se sempre”.
“M’agraden els amics que tenen pensaments independents, perquè solen fer-te veure els problemes des de l’exterior”.
“Mai he considerat un home com el meu superior, ni a la meva vida fora, ni dins de la presó”.
“Jo no tenia una creença específica, excepte que la nostra causa era justa, era molt fort i que estava guanyant cada vegada més i més suport”.
“Una premsa crítica, independent i d’investigació és l’element vital de qualsevol democràcia. La premsa ha de ser lliure de la interferència de l’Estat.”
“Els veritables líders han d’estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble”.
“Si vols fer les paus amb el teu enemic, has de treballar amb el teu enemic. Llavors es torna el teu company “.
“Després d’escalar una gran turó, un es troba només amb que hi ha molts més turons que escalar”.
“Vaig aprendre que el coratge no era l’absència de por, sinó el triomf sobre ell. El valent no és qui no té por, sinó aquell que conquereix aquesta por ”
“Perquè ser lliure no és només trencar les pròpies cadenes, sinó viure en una forma que respecti i millori la llibertat dels altres”.
“Una nació no s’ha de jutjar per com tracta els seus ciutadans amb millor posició, sinó per com tracta als que tenen poc o res”

I la meva preferida:
“L’educació és l’arma més poderosa que pots utilitzar per canviar el món”.

Per acabar aquest article un gran desig de tenir aviat a tots 16 a casa i un humil consell a l’Estat espanyol per recordar que cada dia que passen a presó els fan més forts a ells i per complicitat més ferms a molts i moltes de nosaltres #llibertatpresospolítics. Us volem a tots i totes a casa!

Joan Pifarré

No m'agradaM'agrada (+1, 3 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Joan Pifarré

En Joan és pedagog i pagès a l'Horta de Lleida. A Hola Lleida escriu la seva columna mensual "Filosofia de Pagès".