Lleida amb el Dia Mundial de l’Ictus: què és i com prevenir-lo

0

Informar sobre què és l’ictus, com es pot prevenir i com s’ha d’actuar en cas de presentar-se són els punts en què l’Associació de Malalts i Familiars d’Ictus de Lleida (AMILL) destaca aquest dijous en el marc del Dia Mundial  de l’Ictus. Des de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i l’AMILL s’han habilitat espais d’informació al centre hospitalari on es realitzen diferents proves preventives de l’ictus per tal de donar a conèixer la malaltia i oferir consells per prevenir-la. Aquest any com a novetat, es realitzen proves pioneres de detecció d’arítmies cardíaques, segona causa d’ictus isquèmic, amb un diagnòstic complicat.

Es tracta d’una iniciativa que pretén conscienciar tots els ciutadans i ciutadanes de la importància de la malaltia, ja que l’ictus és la segona causa de mort a l’Estat espanyol, i la primera en dones. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, l’ictus afecta cada any entre 110.000 i 120.000 persones a Espanya, 12.000 de les quals a Catalunya. Representa alhora el major motiu d’incapacitat, ja que la majoria dels pacients pateixen seqüeles que en el 40 per cent dels casos els inhabiliten per realitzar activitats quotidianes.

L’ictus representa també la vuitena causa d’hospitalització i en els darrers 15 anys el número de pacients atesos als hospitals del Sistema Nacional de Salut per malalties cerebrovasculars ha augmentat un 40 per cent. Gràcies als treballs de prevenció, la detecció precoç i la millora de l’atenció neurològica especialitzada, en els últims 20 anys ha baixat considerablement la mortalitat.

Què és l’ictus i quins símptomes ens han de posar en alerta?

L’ictus és un conjunt de manifestacions agudes d’un grup de malalties que es caracteritzen per causar una alteració de la circulació de la sang al cervell. Les possibilitats de tractar la malaltia amb èxit augmenten en quan apareixen els primers símptomes: pèrdua de força immediata o formigueig a la cara, al braç o a la cama en un costat del cos; trastorn immediat de la sensibilitat, pèrdua de visió total o parcial d’un o dels dos ulls, alteració de la parla, dificultat per a expressar-se i ser entesos, mal de cap d’intensitat inhabitual i sense causa prèvia, sensació de vertigen o desequilibri si s’acompanya d’algun símptoma anterior.

Tractament de l’ictus

La intervenció immediata sobre una persona que pateix la malaltia és determinant per disminuir les futures seqüeles i el risc de mortalitat. A Catalunya existeix el protocol d’actuació “Codi Ictus” amb una unitat d’ictus cadascuna, tot i que estan repartides de manera desigual pel territori. Per fer front a aquests desequilibris a la demarcació de Lleida, la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran utilitza les consultes telemàtiques. De fet aquest 2015, de moment, s’han fet 16 consultes a l’Hospital del Pallars i a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. Tot i no disposar de neuròleg, es pot iniciar un primer tractament, estabilitzant al pacient i derivant-lo a l’hospital de referència, en aquest cas a l’Arnau de Vilanova de Lleida.

Les consultes telemàtiques

El teleictus és un projecte pensat per als territoris més allunyats dels serveis de neurologia, que té com a objectiu final oferir una millor atenció assistencial, més equitativa i eficient. L’objectiu és poder aplicar el tractament abans de procedir al trasllat del pacient. La connexió telemàtica dels serveis de medicina interna i els neuròlegs permet fer un seguiment a través de videoconferència. En aquests casos el neuròleg pot visualitzar les exploracions radiològiques i les imatges del TAC i donar les indicacions pertinents.

Com es pot prevenir l’ictus?

És d’especial importància evitar el consum excessiu d’alcohol i de tabac, així com excés de colesterol i obesitat. Patir hipertensió, diabetis, síndrome metabòlic, apnea del son o malalties del cor són factors de risc que els ciutadans han de mantenir controlats. L’exercici físic, de la seva banda, pot ajudar a controlar la tensió arterial i per tant a disminuir la possibilitat de patir aquest tipus de malaltia. Un estil de vida físicament actiu que fugi del sedentarisme millora el funcionament del sistema cardiovascular i millora aspectes com el sobrepès, la hipertensió arterial  la hipercolesterolèmia.

La figura del fisioterapeuta

Des del Col•legi de Fisioterapeutes de Catalunya informen sobre algunes pautes que poden ajudar a prevenir i tractar l’ictus. Aconsellen un exercici que és accessible per a tothom: caminar mitja hora diària a un pas moderat per reduir el risc de patir un accident cerebrovascular, mantenint una regularitat i constància.

El fisioterapeuta, com a professional de la salut, pot treballar juntament amb el pacient fent una programació d’activitat física controlada amb exercicis terapèutics dirigits a prevenir la malaltia, tractar els símptomes si ja està instaurada i recuperar els possibles efectes generats en el cas d’haver-la patit.

arnau

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.