Ponent Coopera impulsa la Taula Territorial per l’Economia Social i Cooperativa de Ponent

0

Aquest matí ha tingut lloc la primera Taula Territorial per l’Economia Social i Cooperativa de Ponent impulsada per Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, que ha aplegat a més d’una trentena d’agents del territori vinculats a l’economia social i el cooperativisme.

«Necessitem que tots els agents treballem de manera conjunta, aprofitant la feina que fa cadascú i compartint recursos per tal d’avançar en la consolidació de l’Economia Social i Cooperativa al territori de Ponent, com una proposta de generació de riquesa, de creació de llocs de treball i de transformació del model econòmic existent » explica Anna Maria Capdevila, membre de l’equip tècnic de Ponent Coopera.

Foto Ponent Coopera

Durant l’acte s’ha donat a conèixer el projecte Ponent Coopera i s’ha presentat una prediagnosi de la situació de l’economia social i del cooperativisme a les terres de Lleida. Entre els diferents reptes que té Ponent Coopera hi ha el de realitzar un mapeig real de l’activitat que s’està portant a terme relacionada amb l’economia social i actualitzar també el nombre de cooperatives que hi ha en actiu al territori. « De moment les dades presentades avui es basen en les que té el registre de cooperatives de Catalunya i les entitats que formen part dins la Taula del Tercer Sector de Catalunya i hi ha una necessitat real d’actualitzar-les, així com conèixer d’aprop les iniciatives existents per detectar les dificultats que tenen i les fortaleses » explica Andreu Camprubí, membre de El Risell cooperativa que forma part de l’equip motor de Ponent Coopera.

Segons aquestes dades al territori de Lleida hi ha actualment 230 entitats socials, que suposa el 7,7% del total d’entitats de Catalunya. La meitat d’aquestes (122) es troben a la comarca del Segrià, mentre que la resta es reparteixen entre les comarques de l’Urgell (24), les Garrigues (22), la Noguera (22), el Pla d’Urgell (30) i la Segarra (26). La distribució territorial respon al pes demogràfic de les diverses comarques.

Pel que fa al sector cooperatiu hi ha registrades 434 cooperatives i d’aquestes el 91% són agràries i de treball, i es concentren en gran mesura al Segrià. La tendència de creació de cooperatives ha estat creixent al llarg dels anys i es detecta una diferència substancial de càrrecs masculins respecte els femenins en la presidència dels patronats de les cooperatives amb un 85,71% d’ homes davant del 14,29% de dones.

Per altra banda també s’ha analitzat l’accés a les subvencions per part de les cooperatives i es detecta que moltes d’elles no estan aprofitant tots els recursos que s’estan oferint. En aquest sentit Andreu Camprubí, comenta que « Ponent Coopera pot donar l’ acompanyament necessari i apropar tots aquests recursos a les cooperatives per tal que se’n puguin aprofitar. Volem ser una eina per a consolidar les cooperatives existents i per acompanyar a les noves».

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.