“Protegir-nos és cosa de tots” de Greenpeace Ponent

0

El foc és un element natural que necessita el nostre ecosistema per a regenerar-se, perquè aporta estratègies de rebrot i germinació. Malgrat això, ha deixat de ser una pertorbació natural que modela el paisatge per convertir-se en una amenaça ocasionada per l’home en el 90% dels casos.

Un veterà ecologista afirmava que els incendis s’apaguen quaranta anys abans de produïr-se, amb un política coherent amb la nostra climatologia i els nostres ecosistemes. La prevenció resulta l’eina més eficient davant la virulència del foc, de la que, en les últimes dècades, dissortament, tots hem pogut ser-ne testimonis.

L’any 2017 a la demarcació de Lleida, s’ocasionaren 217 incendis; el 33% dels quals per negligències. Tot i que les hectàries calcinades es reduïren en relació a l’any anterior, cada focus esdevé potencialment virulent en el moment de produïr-se. I en l’actualitat, set comarques de Lleida es troben en situació de risc, cadascuna amb les seves particularitats.

Les pluges abundants han fet possible endarrerir la campanya anual de prevenció però, han proporcionat una gran quantitat de vegetació i, la biomassa s’acumula per la falta de models transversals, coherents i de llarg abast.

A Catalunya trobem a faltar la Conselleria de Medi Ambient, eliminada el 2010, que hauria de tenir un paper fonamental a l’hora de coordinar l’àmbit de la política, la legislació, la gestió, la  prevenció i la sensibilització en aquesta matèria però també en altres, plenament relacionades. Perquè el medi ambient hauria de ser un assumpte essencial en el desenvolupament de totes les polítiques, en una societat capdavantera i oberta, com ho és la nostra.

Entitats ecologistes com Greenpeace treballem a nivell global en la prevenció dels incendis foretals per molts i diversos factors. Aquí, posem en marxa una campanya específica dirigida als ciutadants i a les administracions públiques que pot consultar-se públicament i que està arribant al centenar d’Ajuntaments de la província de Lleida amb major risc d’incendis forestals.

Però, prendre’n consciència, ser-ne responsable i protegir-se és cosa de tots.

Bon estiu!

Greenpeace Ponent

No m'agradaM'agrada (+1, 1 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Opinió

La secció d'Hola Lleida on trobareu l'opinió de les personalitats, organitzacions i entitats més importants de Ponent.