Qui guanyarà les eleccions municipals de Lleida el maig del 2019?

0

Segurament la resposta a aquesta pregunta ha canviat molt en els darrers mesos. I potser encara tornarà a canviar en els nou que queden fins al dia de les eleccions. L’escenari ha canviat per complet. D’un govern municipal desgastat i a punt d’esfondrar-se, s’ha passat a una renovació que trenca amb la dinàmica negativa que suposava els darrers anys d’Àngel Ros. Serà capaç Fèlix Larrosa de trencar amb l’herència que menys li convé de l’exalcalde i consolidar-se com a Paer en Cap? No ho tindrà fàcil, però sens dubte amb el discurs d’ahir, ja va començar a caminar en aquesta direcció. Diàleg, mà estesa, drets socials, gent gran i una opa hostil al vot jove, que veurem com acaba. Si les circumstàncies l’acompanyen, i la tardor catalana no acaba sent tan calenta com l’anterior, les possibilitats estan sobre la taula.

I l’oposició? Cada casa és una història. D’una banda tenim els partits independentistes. Sense saber encara si aniran junts o no, a priori la cosa estarà entre Postius i Pueyo. Fins fa uns mesos, Toni Postius tenia opcions de conquerir la Paeria per l’esfondrament socialista que es preveia. Avui ho té més difícil, al qual se li suma la dificultat de comptar al 100% amb la vella Unió, després de la fuga de Salmeron, i d’altres acòlits lleidatans d’Espadaler. Només li queda el fet de presentar-se sota les sigles de Puidemont, i aconseguir així aglutinar part del vot independentista. D’altra banda tenim a Miquel Pueyo, que per carisma personal, pot aconseguir aglutinar vot d’ERC que va marxar a la CUP en les darreres eleccions. Veurem si ho aconsegueix. Junts podrien guanyar les eleccions? Si no aconsegueixen arribar a sectors a favor del dret a decidir però no independentistes, difícilment es pot superar els % habituals, amb el qual, poden tenir un veritable problema de gestió de les expectatives vers als seus votants.

Ciutadans va nodrir-se l’any 2015 del vot que volia una renovació al PSC i al PP. Si les coses haguessin continuat com fins ara, Ángeles Ribes hauria estat una ferma candidata per succeir a Ros. Però amb un PSC en plena renovació, es poden trobar amb greus problemes de pèrdua de vot, especialment als barris tradicionals de vot socialista, on Larrosa haurà de fer vida a partir d’ara. El PP estatal també estan de renovació, amb Casado al front intentant semblar-se cada dia més a una barreja d’Albert Rivera amb Viktor Orbán. Qui presentaran a Lleida? Sens dubte, Xandri és perfil Casado, però com es va demostrar a les darreres eleccions al Parlament, no té “ganxo” electoral, i el més segur és que fins i tot perdés la representativitat popular al Ple de la Paeria. L’única persona que tindria possibilitats de treure representació i consolidar-se és Joan Vilella, un perfil molt més moderat, i conegut, en comparació amb la resta dels populars. Les travesses ja estan en marxa, la resposta la tindrem el maig del 2019!

No m'agradaM'agrada (-1, 1 vots)
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.