“Tornem a començar malament a la Plana de Lleida” de Ramon Augé i Antoni Borràs

0

Sis de juny del 2018. A l’Escola Agrària de Tàrrega es realitza la jornada tècnica Els secans de la Plana de Lleida, organitzada pels departaments de Territori d’Agricultura. Hi constatem la més gran falta de respecte, empatia i coneixement real cap al món rural de la Plana de Lleida, i especialment cap als pagesos que intentem guanyar-nos la vida en aquestes comarques.

Des de la Generalitat ens han de venir a fer-nos adonar de les meravelles del nostre medi? Si els actuals pagesos no valoréssim els nostres paisatges, pobles i comarques, no faríem de pagès. Amb afirmacions que ratllen el ridícul tècnic, veuen l’agricultura de Ponent com un sector endarrerit i que sempre ha fet el mateix. Només mencionen l’activitat agrícola quan parlen d’utilitzar els mitjans tècnics i humans de la Generalitat per controlar-nos.

Els hi sembla que els nostres paisatges han estat immutables des de la creació divina fins que es va materialitzar el Canal Segarra-Garrigues. Un simple repàs a qualsevol llibre d’història agrària, o parar-se a conversar amb un pagès de 90 anys, asseguts en un antic corró de batre, els faria veure que els espais agraris de Ponent han anat canviant conreus, població, aprofitaments dels escassos recursos hídrics, i els canvis climàtics han fet més o menys viable els diferents conreus de secà.

La majoria de les terres cultivades que ara són Zona d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) han estat plantades: els dies que va arribar la fil·loxera, moltíssimes estaven plantades de vinya; els dies que van arribar les gelades, moltes estaven plantades d’olivers. En la majoria dels trossos encara conservem a les vores algun ametller que formava part d’una plantació.

Van presentar les mesures correctores i compensatòries dins del marc de l’aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del Segarra-Garrigues. Des d’Unió de Pagesos considerem les mesures totalment exagerades, errònies i moltes d’elles contraproduents per al medi ambient. L’obsessió de l’Administració de fer-nos competència deslleial als pagesos arrendant a sobrepreu 3.400 hectàrees de les finques que fins ara conreàvem nosaltres ens sembla malaltissa. A part, la mala gestió pot portar els propietaris d’aquestes finques a què perdin els drets de la PAC.

És veritat que el projecte del Segarra-Garrigues ha patit les dues sentències comunitàries contràries; ara en queda una d’oberta i la Generalitat envia semestralment a la Unió Europea informació sobre el compliment de la DIA. Però és una política obtusa fer actuacions que un dia es van escriure, no per cap pagès ni cap tècnic arrelat a la zona, en la DIA Segarra-Garrigues o en el Pla Especial de la Plana de Lleida, i ara, tècnicament i socialment són inviables o contraproduents. Van fer construir vedrunes que serveixen de caus artificials per als conills, quan aquests anys no paren de menjar-nos les collites, cosa que s’afegeix als danys dels senglars i dels cabirols. Danys que haurien de ser indemnitzats per l’Administració com a responsable del drama de la gestió de la fauna.
Les equivocacions que es van cometre en la redacció ambiental del Segarra-Garrigues no són culpa dels pagesos; per tant, les mesures que s’han de dur a terme s’han de consensuar amb el territori, procurant el mínim impacte negatiu en la pagesia. Som els primers a voler participar en la conservació del nostre entorn i de les nostres aus. Des d’Unió de Pagesos fa anys que reclamem que els professionals agraris tenim el dret de ser presents en els diferents òrgans i comitès on es decideixen i s’avaluen aquestes actuacions.

Aprofitant unes paraules del director general de Polítiques Ambientals, ara és el moment de parar, reflexionar i pensar entre tots com planifiquem aquestes mesures. El nou període plurianual de la PAC pot ser una excel·lent oportunitat per reconduir el desgavell. Ens van explicar correctament els actuals ajuts agroambientals, clarament insuficients en dotació i molt millorables en la seva arquitectura. Amb la nova planificació podríem dissenyar-los de nou, lligats a la pagesia professional com l’autèntica gestora del medi, i aconseguir que fossin bons per a les aus protegides i per a la resta d’espècies, per a la pagesia i per a totes les branques de l’economia local.

Demanem la reconsideració de l’actual planificació d’aquestes mesures i exigim formar part de tots els òrgans responsables. Conseller de Territori i consellera d’Agricultura, escolteu la pagesia de la Plana!

Ramon Augé
Coordinador comarcal de la Segarra d’Unió de Pagesos

Antoni Borràs
Responsable de Regadius d’Unió de Pagesos

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Opinió

La secció d'Hola Lleida on trobareu l'opinió de les personalitats, organitzacions i entitats més importants de Ponent.