Un estudi de la UPC avala la bona qualitat de l’aire de les Borges Blanques, malgrat l’impacte de General d’Olis

0

El doctor Francesc Xavier Roca, director del laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya i responsable de l’estudi que analitza la qualitat de l’aire i els possibles efectes sobre la salut a les Borges Blanques i entorn, acompanyat de l’alcalde del consistori borgenc, Enric Mir, han dut a terme avui una roda de premsa on el mateix doctor ha afirmat que a traves de l’estudi que han dut a terme es pot corroborar que la ciutat de les Borges Blanques registra uns valors bons pel que fa la qualitat de l’aire.

Roca ha afirmat que la planta sí que té un impacte sobre el seu entorn però que els valors de qualitat de l’aire són bons, ja que els compostos que emet la planta no superen els criteris de qualitat. Roca també ha volgut destacar que l’estudi s’ha dut a terme d’una manera totalment independent i que ha estat el primer estudi d’aquestes característiques que s’ha dut a terme a les Garrigues.

Al seu torn, l’alcalde Enric Mir ha volgut “llançar un missatger tranquil·litzador a la població i desmentir l’exageració que s’ha dut a terme aquests últims dies”. “Tal com mostra l’estudi, contrastant informació, no hi ha cap perill per a la salut dels ciutadans”. Mir també ha volgut remarcar que “és la primera vegada en vint anys que tenim resultats científics sobre la composició real de l’aire”. Seguidament Mir ha afirmat que “tot i alguns episodis forts d’olor l’Ajuntament de les Borges Blanques ha fet un gran pas per adaptar l’activitat de l’empresa, tenim constància d’aquesta evolució i canvi cap a millor”.

L’alcalde, ha volgut “denunciar la tergiversació de la realitat i voluntat de desgast polític que està duent a terme IPCENA amb la complicitat de l’oposició”. L’estudi que s’ha presentat aquest dimarts es divulgarà un cop s’acabi el procés judicial entre l’alcalde borgenc i l’empresa General d’Olis i Derivats.

Mir també ha volgut destacar que la competència mediambiental i la llicència de l’activitat no recau en l’Ajuntament sinó que és competència de la Generalitat de Catalunya, tot i així ha remarcat que “considerem que teníem l’obligació moral” per aquest motiu van encarregar l’estudi detallat que s’ha dividit en tres apartats, un primer per veure l’abast sobre el territori al llarg de diferents èpoques de l’any; el segon per observar quins eren els nivells de concentració orgànics quan la planta estava a màxim rendiment i, l’últim, una fase de períodes de control per caracteritzar i identificar els compostos. Aquest document, tal com ha senyalat Mir “serà divulgat i serà un element més per demostrar la transparència d’aquest Equip de Govern”. L’estudi es va fer entre l’octubre del 2015 fins a l’abril del 2016 i els resultats definitius no s’han obtingut fins fa unes setmanes.

Ipcena acusa Enric Mir de “mentir deliberadament”

La reacció per part per de l’entitat ecologista Ipcena no s’ha fet esperar. Segons informa a través d’un comunicat l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir “menteix deliberadament a l’afirmar que a les Borges Blanques tenen bona qualitat de l’aire”. Després de la presentació de l’estudi, des d’ipcena fan algunes puntualitzacions sobre les dades que s’han donat a conèixer, per part del director de l’estudi i director del laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya, el doctor Francesc Xavier Roca.

Segons el treball realitzat s’ha constatat durant els mesos de major activitat de la indústria entre desembre i febrer “la presència al voltant de l’empresa d’un centenar de compostos orgànics volàtils potencialment nocius, alguns dels quals per damunt dels valors habituals, especialment alcohols, cetones, àcids carboxílics, aldehids i compostos nitrogenats”. Segons el doctor Roca, cap d’aquests compostos superaria individualment els criteris de qualitat de l’aire exigits en l’àmbit internacional per períodes de 24 hores, tot i que “en períodes de 15 o 30 minuts sí poden arribar a sobrepassar, en alguna ocasió, els límits permesos com seria en el cas de l’àcid acètic i l’acetajdehid”.

Segons Ipcena, durant la realització de l’estudi el sistema de captació “se saturava i va impossiblitat fer mesures de 24 hores i diversos compostos en tan sols pics puntuals de 15 minuts ja van superar el màxim permès en 24 hores, per tant si el mesurament hagués estat de 24 hores el resultat total hagués pogut superar el límit establert”.

Des d’Ipcena i la Plataforma han anunciat que properament faran la presentació de l’estudi a les poblacions més afectades amb persones especialistes perquè la població “conegui el contingut sense falsedats, com les induïdes per l’alcalde de les Borges Blanques”.

Presentació de l’informe de qualitat d’aire

No m'agradaM'agrada Valora l'article!
Loading...

Assessoria Vilardell

Sobre l’autor

Avatar

Som l'Equip que treballa tots els continguts d'Hola Lleida. Som el Diari Digital de les Comarques de Ponent. La millor forma d'informar-te de tota l'actualitat de la capital i les comarques lleidatanes.